Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fisksoppa med saffran, apelsin och dill och aioli

Recept på färgstark fisksoppa med saffran, apelsin och aioli. Perfekt bjudrätt på hösten och vintern. Vitlöken blir mild när den rostas i ugnen och används både till aiolin och i soppan.

Fisksoppa med saffran, apelsin och dill och aioli
Fisksoppa med saffran, apelsin och dill och aioli
Fisksoppa med saffran, apelsin och dill och aioli
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 500 gfisk- blandad , t ex lax och torsk
  • 400 gpotatis- fast sort
  • 400 gmorötter
  • 300 grotselleri
  • 200gul lök
  • 1 msksmör
  • 0,5 dltomatpuré
  • 1saffran- (1/2 g)
  • 1 burkkrossade tomater- (400 g)
  • 1 lvatten
  • 2 dlvispgrädde
  • 3fiskbuljongtärningar
  • 1apelsin
  • 1 krukadill
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmnymald svartpeppar

Aioli med rostad vitlök:

  • 1vitlök- hel (med skal)
  • 1äggula
  • 1 mskcitron- pressad
  • 2 dlrapsolja
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmnymald svartpeppar

Tillbehör:

  • bröd

Gör så här

  1. Rostad aioli: Sätt ugnen på 225°. Lägg den hela vitlöken med skal i en ugnssäker form. Tillaga mitt i ugnen tills den blivit mjuk, ca 15 min. Ta ut och låt svalna.

  2. Skala och mosa hälften av vitlöksklyftorna med äggula och citronsaft. Tillsätt oljan, lite i taget, och vispa till en tjock aioli. Krydda med salt och peppar. Spara resterande vitlök till soppan.

  3. Skala och tärna potatis, morötter, selleri och lök. Fräs potatis, morötter, selleri och lök i 1 msk smör i en gryta ca 2 min. Skala, mosa och rör i den rostade vitlöken. Tillsätt tomatpuré, saffran, krossade tomater, vatten, grädde och buljongtärningar. Låt soppan sjuda under lock ca 30 min.

  4. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 3 msk saft. Blanda ner apelsinskal och -saft i soppan. Tillsätt fisken och låt sjuda ca 3 min. Repa och finhacka dillen. Blanda ner dillen i soppan och krydda med salt och peppar.

  5. Servera soppan med aioli och bröd.

Vad tyckte du om receptet?

KÖKSTIPSET!

Ont om tid? Gör en snabbaioli: Pressa en vitlöksklyfta i färdigköpt majonnäs. Krydda med salt och peppar. Obs! Använd då två färska vitlöksklyftor i soppan i stället.