KÖKSTIPSET!
Ont om tid? Gör en snabbaioli: Pressa en vitlöksklyfta i färdigköpt majonnäs. Krydda med salt och peppar. Obs! Använd då två färska vitlöksklyftor i soppan i stället.
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på färgstark fisksoppa med saffran, apelsin och aioli. Perfekt bjudrätt på hösten och vintern. Vitlöken blir mild när den rostas i ugnen och används både till aiolin och i soppan.
Rostad aioli: Sätt ugnen på 225°. Lägg den hela vitlöken med skal i en ugnssäker form. Tillaga mitt i ugnen tills den blivit mjuk, ca 15 min. Ta ut och låt svalna.
Skala och mosa hälften av vitlöksklyftorna med äggula och citronsaft. Tillsätt oljan, lite i taget, och vispa till en tjock aioli. Krydda med salt och peppar. Spara resterande vitlök till soppan.
Skala och tärna potatis, morötter, selleri och lök. Fräs potatis, morötter, selleri och lök i 1 msk smör i en gryta ca 2 min. Skala, mosa och rör i den rostade vitlöken. Tillsätt tomatpuré, saffran, krossade tomater, vatten, grädde och buljongtärningar. Låt soppan sjuda under lock ca 30 min.
Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 3 msk saft. Blanda ner apelsinskal och -saft i soppan. Tillsätt fisken och låt sjuda ca 3 min. Repa och finhacka dillen. Blanda ner dillen i soppan och krydda med salt och peppar.
Servera soppan med aioli och bröd.
Ont om tid? Gör en snabbaioli: Pressa en vitlöksklyfta i färdigköpt majonnäs. Krydda med salt och peppar. Obs! Använd då två färska vitlöksklyftor i soppan i stället.