Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fisksoppa med fänkål och räkor

Fryst fisk går att hitta i alla matbutiker. Vårt tips är att göra klar soppan i förväg – minus fisken, som köps på plats. Lägg ner fisken i soppan och sjud några minuter. Servera med lantbröd.

Fisksoppa med fänkål och räkor
Fisksoppa med fänkål och räkor
Fisksoppa med fänkål och räkor
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 400 gfiskfilé- t ex lax och torsk
  • 500 gräkor med skal
  • 1gul lök
  • 3vitlöksklyftor
  • 1morot
  • 1palsternacka
  • 0,5fänkålsstånd
  • 2 mskolivolja
  • 1 förpkrossade tomater- (500 g)
  • 5 dlvatten
  • 2 dlvitt vin- torrt
  • 2 msktomatpuré
  • 1fiskbuljongtärning
  • 1lagerblad
  • 1 tsktimjan
  • 1 krmchiliflakes
  • 1,25 tsksalt
  • 2 krmnymald svartpeppar

Citrongräddfil

  • 0,5citron
  • 0,5 dlgräddfil
  • 0,5 dlmajonnäs

Garnering

  • persilja

Tillbehör

  • lantbröd

Gör så här

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och skär morot och palsternacka i bitar.  Ansa och hacka fänkålen.

  2. Fräs löken i olja i en stekgryta 2–3 min. Tillsätt vitlök, morot, palsternacka och fänkål och fräs ytterligare ca 2 min. Tillsätt krossade tomater, vatten, vin, tomatpuré, buljongtärning, lagerblad, timjan och chiliflakes. Koka upp och låt sjuda under lock ca 15 min. Krydda soppan med salt och peppar. Låt soppbasen kallna.

  3. Citrongräddfil: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och blanda med gräddfil och majonnäs.

  4. Skär fisken i bitar. Skala räkorna. Koka upp soppbasen. Lägg fisken i grytan. Låt sjuda under lock ca 4 min. Tillsätt räkor och sjud ytterligare ca 1 minut.

  5. Strö hackad persilja över soppan och servera direkt med citrongräddfil och lantbröd.

Vad tyckte du om receptet?

Tips: Lägg i en klick gräddfil blandad med majonnäs och citron i soppan vid servering!