Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fisksoppa med apelsinaioli

Fisksoppan kan förberedas fram till att fisken och musslorna ska tillsättas. Även aiolin kan stå färdig i kylen.

Fisksoppa med apelsinaioli
Fisksoppa med apelsinaioli
Fisksoppa med apelsinaioli

Ingredienser

  • 400 glax- färsk
  • 400 gfisk- vit, t ex gös, sej
  • 1 tsksalt
  • 2 burkarmusslor i vatten- (á 225 g)
  • 400 gpotatis
  • 1fänkål- liten (ca 200 g)
  • 1lök- stor, gul
  • 2vitlöksklyftor
  • 2 mskolivolja
  • 1 tsktimjan- torkad
  • 0,5 tskfänkålsfrön- hela
  • 200 gpaprika i vatten- rostad
  • 1tomater- förp passerade (400-500g)
  • 2 dlvin- torrt vitt
  • 1 mskhummerfond- konc
  • 1,5 lvatten
  • 2 tärningarhönsbuljong
  • 0,5 msksalt
  • 2 dlcrème fraiche
  • 1 dlapelsin- pressad

Aioli

  • 3äggulor
  • 1 litenvitlöksklyfta- pressad
  • 2 tskvitvinsvinäger
  • 3 dlrapsolja
  • 4 krmsalt
  • 1 tskapelsinskal- finrivet

Tillbehör

  • timjan- färsk

Gör så här

  1. Skala och tärna potatisen. Ansa fänkålen och skär den i strimlor. Skala och hacka lök och vitlök.

  2. Fräs potatis, fänkål och gul lök i olja i en vid kastrull ca 5 min under omrörning.

  3. Tillsätt vitlök, timjan och fänkålsfrön. Fräs ytterligare 2-3 min under omrörning. Grovhacka paprikan. Blanda ner paprika, tomater, vin, fond, vatten, buljongtärningar och salt.

  4. Sjud på svag värme under lock ca 30 min. Mixa med mixerstav. Tillsätt crème fraiche och apelsinsaft.

  5. Skär fisken i mindre bitar. Salta. Häll av musselspadet. Vänd ner fisk och musslor i soppan. Sjud försiktigt ca 2 min före servering. Smaka ev av med mer salt.

  6. Servera tillsammans med aioli och färsk timjan.

Gör så här

  1. Vispa ihop äggulor, vitlök och vinäger. Tillsätt olja lite i taget under kraftig vispning. Smaka av med salt och apelsinskal. Täck över och ställ kallt till servering.

Vad tyckte du om receptet?