Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fiskpanna med abborre i krämig vitvinsås

Receptet har få ingredienser och publicerades i Allt om Mat för första gången under tidigt 1980-tal. Här har vi gjort några små förändringar i receptet, till exempel har vinäger bytts mot vitt vin. Alkoholfritt eller matlagningsvin fungerar bra. Servera med färskpotatis och sparris eller sockerärter beroende på säsong.

Fiskpanna med abborre i krämig vitvinsåsFiskpanna med abborre i krämig vitvinsåsFiskpanna med abborre i krämig vitvinsås
Abborre i vitvinssås Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 2 kgabborre- hel, eller 600 g skinn- och benfria filéer
  • 2 tsksalt
  • 2 krmnymald svartpeppar
  • 1 dlvetemjöl
  • 3 msksmör
  • 2 dlvispgrädde
  • 1,5 dltorrt vitt vin- t ex riesling
  • 2 tskdijonsenap
  • 1fiskbuljongtärning
  • 5 kvistardill
  • 0,5 krukagräslök

Grönsaker

  • 5rädisor
  • 300 ggrön sparris
  • 1 msksmör

Tillbehör

  • 800 gfärskpotatis
  • citronklyftor

Gör så här

  1. Filéea abborren om hel används. Krydda abborrfiléerna med salt och peppar. Vänd dem i mjöl. Stek filéerna i omgångar i smör i ca 2 min på varje sida. Ta upp dem ur pannan och fortsätt steka resten av filéerna. Lägg tillbaka filéerna i pannan eller i en traktörpanna.

  2. Blanda grädde, vin och senap i en kastrull. Smula i buljongtärningen. Koka upp under omrörning och sjud i 2–3 min.

  3. Häll såsen över fiskfiléerna. Låt sjuda i ca 5 min. Kontrollera att fisken är genomkokt. Finhacka dill och gräslök. Strö örterna över fisken strax före servering.

  4. Grönsaker: Hyvla rädisorna och lägg dem i isvatten. Ansa sparrisen och bryt av den nedersta hårda biten. Sjud sparrisen i lättsaltat vatten under lock i ca 4 min. Häll av vattnet, tillsätt smör och lägg sparrisen på ett fat. Strö över rädisorna.

  5. Servera fisken direkt ur pannan med färskpotatis, grönsaker och citronklyftor.

Vad tyckte du om receptet?

Laga en perfekt abborre i vitvinssås, tänk på det här:

ABBORRE: Abborrar mellan 500 g och 1 kilo anses vara den bästa storleken. Då är de lättast att rensa, har bäst smak och fast kött.

VETEMJÖL: Mjölet, som fisken vänds i, reder även av såsen.

VITT VIN: Vinet ska vara torrt och friskt och inte ha lagrats på ek. Det fungerar även bra med alkoholfritt vin.

BULJONG: Fiskbuljong av tärning fungerar utmärkt men kan ersättas med 2 msk koncentrerad fiskfond.

FÄRSKA ÖRTER: Örter, som dill och gräslök, kan varieras eller blandas med smörgåskrasse och persilja.