Receptet har få ingredienser och publicerades i Allt om Mat för första gången under tidigt 1980-tal. Här har vi gjort några små förändringar i receptet, till exempel har vinäger bytts mot vitt vin. Alkoholfritt eller matlagningsvin fungerar bra. Servera med färskpotatis och sparris eller sockerärter beroende på säsong.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
2 kgabborre- hel, eller 600 g skinn- och benfria filéer
2 tsksalt
2 krmnymald svartpeppar
1 dlvetemjöl
3 msksmör
2 dlvispgrädde
1,5 dltorrt vitt vin- t ex riesling
2 tskdijonsenap
1fiskbuljongtärning
5 kvistardill
0,5 krukagräslök
Grönsaker
5rädisor
300 ggrön sparris
1 msksmör
Tillbehör
800 gfärskpotatis
citronklyftor
Gör så här
Filéea abborren om hel används. Krydda abborrfiléerna med salt och peppar. Vänd dem i mjöl. Stek filéerna i omgångar i smör i ca 2 min på varje sida. Ta upp dem ur pannan och fortsätt steka resten av filéerna. Lägg tillbaka filéerna i pannan eller i en traktörpanna.
Blanda grädde, vin och senap i en kastrull. Smula i buljongtärningen. Koka upp under omrörning och sjud i 2–3 min.
Häll såsen över fiskfiléerna. Låt sjuda i ca 5 min. Kontrollera att fisken är genomkokt. Finhacka dill och gräslök. Strö örterna över fisken strax före servering.
Grönsaker: Hyvla rädisorna och lägg dem i isvatten. Ansa sparrisen och bryt av den nedersta hårda biten. Sjud sparrisen i lättsaltat vatten under lock i ca 4 min. Häll av vattnet, tillsätt smör och lägg sparrisen på ett fat. Strö över rädisorna.
Servera fisken direkt ur pannan med färskpotatis, grönsaker och citronklyftor.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 4,7 · 7 röster)
Laga en perfekt abborre i vitvinssås, tänk på det här:
ABBORRE: Abborrar mellan 500 g och 1 kilo anses vara den bästa storleken. Då är de lättast att rensa, har bäst smak och fast kött.
VETEMJÖL: Mjölet, som fisken vänds i, reder även av såsen.
VITT VIN: Vinet ska vara torrt och friskt och inte ha lagrats på ek. Det fungerar även bra med alkoholfritt vin.
BULJONG: Fiskbuljong av tärning fungerar utmärkt men kan ersättas med 2 msk koncentrerad fiskfond.
FÄRSKA ÖRTER: Örter, som dill och gräslök, kan varieras eller blandas med smörgåskrasse och persilja.