Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fiskgryta med saffran och aioli

Recept på fiskgryta med saffran. Fiskgryta eller fisksoppa är perfekt bjudmat, men passar lika bra en vanlig vardag. Här är ett enkelt och väldigt trevligt recept. Servera den med hemlagad aioli och en bit gott bröd!

Fiskgryta med saffran och aioliFiskgryta med saffran och aioliFiskgryta med saffran och aioli
Foto: Jenny Grimsgård

Ingredienser

  • 400 gtorskfiléer- eller sejfiléer
  • 300 glaxfilé
  • 150 gräkor- skalade
  • 1purjolök
  • 1vitlöksklyfta
  • 2färskpotatisar
  • 1 ståndfänkål
  • 1 msksmör
  • 3 mskhummerfond- eller skaldjursfond
  • 5 dlvatten
  • 2 dlvitt vin
  • 2,5 dlmatlagningsgrädde
  • 1 dlcrème fraiche
  • 1 pktsaffran
  • salt
  • svartpeppar- nymalen
  • 1 tsktimjan
  • 1 tskfänkålsfrö- stötta i mortel
  • 1 mskhonung
  • olivolja

Aioli

  • 45vitlöksklyftor
  • 3äggulor
  • 1,5 dlrapsolja- neutral
  • 0,5 tsksalt
  • 1 tskcitron- pressad

Gör så här

  1. Strimla purjolöken, finhacka vitlöken, dela potatisen i 1x1 cm kuber och dela fänkålen i bitar. Fräs alltsammans i smör. Tillsätt saffran och rör om.

  2. Tillsätt därefter vatten, fond, vin, grädde, crème fraiche och kryddor. Låt sjuda cirka 10 minuter. Smaka av med honung och eventuellt lite mer salt och peppar.

  3. Aioli: Skala och pressa ner vitlöken i en skål. Vispa ner äggulorna och vispa sedan ner oljan droppvis, eller i en tunn stråle, tills det tjocknar. Smaka av med salt och citron.

  4. Skär fisken i cirka 3x3 cm kuber. Lägg i fisken, koka upp och sjud tills fisken är klar. Tillsätt räkorna precis innan servering.

  5. Servera soppan varm tillsammans med aiolin och bröd.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: Fisksoppa med kokosmjölk 

Recept från Mitt kök