Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fiskgryta med musslor och aioli

Mustig och smakrik fiskgryta med musslor som serveras med aioli med brynt smör. Lyxig och fräsch middag som piggar upp i höstmörkret.

Fiskgryta med musslor och aioli
Fiskgryta med musslor och aioli
Fiskgryta med musslor och aioli
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 1 kgmusslor
  • 1schalottenlök
  • 1 mskrapsolja
  • 1 dlvitt vin- torrt
  • 2 mskkycklingfond
  • 4 dlvatten
  • 6potatisar- små
  • 2morötter
  • 1fänkål
  • 0,5röd chili
  • 1purjolök
  • 300 glaxfilé
  • 300 gtorskfilé- kolja- eller

Servera med

  • aioli- se separat recept

Garnering

  • dill- klippt

Aioli

  • 1äggula
  • 1vitlöksklyfta
  • 2 tskdijonsenap
  • 0,75 dlmajsolja
  • 50 gsmör- avsvalnat brynt
  • 1 tskäppelcidervinäger
  • salt- vitpeppar

Gör så här

  1. Skölj och kontrollera att musslorna­ är hela och slutna. Skala och hacka schalottenlöken och fräs den i en stor gryta med rapsoljan. Tillsätt vin och låt koka upp på högsta värme.

  2. Tillsätt musslorna och sätt på locket. Skaka grytan och koka musslorna,­ 5 min. Ta upp musslorna­ med hålslev och kontrollera att musslorna öppnat sig. Släng dem som inte gjort det.

  3. Tillsätt kycklingfond­ och vatten och låt det koka upp. Skölj och dela potatisarna.­ Skala och skär morötterna­ i skivor. Skölj och skär fänkålen ­i bitar. Dela och skrapa ur kärnorna­ på chilin­ och finhacka den. Snitta purjolöken­ på längden, skölj och skär den i skivor.

  4. Tillsätt morötter, potatis, fänkål­ och chili och koka 10 minuter.­ Tillsätt­ purjolöken. Skär fisken i bitar och lägg ner i grytan. Låt koka upp under lock. Dra grytan från värmen.­ Låt stå 5 minuter. Strö över klippt dill.

  5. Aioli: Lägg en äggula och en skalad­ vitlöksklyfta i en hög bägare och mixa med en mixerstav. Tillsätt­ senap och olja och mixa till en majonnäs. Tillsätt brynt avsvalnat smör. Smaka av med vinäger, salt och vitpeppar. Brynt smör: Smält smöret i en kastrull på medelvärme och låt vattnet­ fräsa bort. När vattnet är förångat­ börjar smöret brynas. Det är klart när det har fått svag ljusbrun färg. Skumma smöret med en sked. Häll upp, utan bottensats, i en skål. Låt svalna.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök