Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Mustig och smakrik fiskgryta med musslor som serveras med aioli med brynt smör. Lyxig och fräsch middag som piggar upp i höstmörkret.
Skölj och kontrollera att musslorna är hela och slutna. Skala och hacka schalottenlöken och fräs den i en stor gryta med rapsoljan. Tillsätt vin och låt koka upp på högsta värme.
Tillsätt musslorna och sätt på locket. Skaka grytan och koka musslorna, 5 min. Ta upp musslorna med hålslev och kontrollera att musslorna öppnat sig. Släng dem som inte gjort det.
Tillsätt kycklingfond och vatten och låt det koka upp. Skölj och dela potatisarna. Skala och skär morötterna i skivor. Skölj och skär fänkålen i bitar. Dela och skrapa ur kärnorna på chilin och finhacka den. Snitta purjolöken på längden, skölj och skär den i skivor.
Tillsätt morötter, potatis, fänkål och chili och koka 10 minuter. Tillsätt purjolöken. Skär fisken i bitar och lägg ner i grytan. Låt koka upp under lock. Dra grytan från värmen. Låt stå 5 minuter. Strö över klippt dill.
Aioli: Lägg en äggula och en skalad vitlöksklyfta i en hög bägare och mixa med en mixerstav. Tillsätt senap och olja och mixa till en majonnäs. Tillsätt brynt avsvalnat smör. Smaka av med vinäger, salt och vitpeppar. Brynt smör: Smält smöret i en kastrull på medelvärme och låt vattnet fräsa bort. När vattnet är förångat börjar smöret brynas. Det är klart när det har fått svag ljusbrun färg. Skumma smöret med en sked. Häll upp, utan bottensats, i en skål. Låt svalna.
Recept från Mitt kök