Läs också:
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
En lyxig fiskgratäng med smak av vin och saffran passar bra till helgmiddag. Av potatismoset som blir över lagas fluffiga potatisplättar till lunch en annan dag.
Skär laxen i 4 bitar. Ansa och strimla fänkålen. Koka upp vin, vatten och fond i en låg vid pannan. Lägg i fänkålen och låt den koka under lock i ca 5 min. Ta upp fänkålen med en hålslev och lägg den i en ugnssäker form. Lägg laxen i pannan och sjud under lock i 3–4 min.
Ta upp och lägg laxen på fänkålen.
Vispa ner crème fraiche i pannan och tillsätt saffran. Krydda med salt och cayennepeppar. Häll såsen över fisk och fänkål.
Potatismos: Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Låt potatisen ånga och rinna av. Mosa potatisen med smör med en elvisp. Tillsätt mjölken och vispa till ett luftigt mos. Krydda med salt.
Klicka 3/4 av moset runt fisken. Strö över ost och låt kallna.
Vid servering: Sätt ugnen på 250°. Sätt samtidigt in formen med fisk och mos och tillaga gratängen tills den är genomvarm och har fin färg, i ca 15 min. Servera med haricots verts eller sockerärter.
Läs också: