Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fiskgratäng med saffran, fänkål och potatismos

En lyxig fiskgratäng med smak av vin och saffran passar bra till helgmiddag. Av potatismoset som blir över ­lagas fluffiga potatisplättar till lunch en annan dag.

Fiskgratäng med saffran, fänkål och potatismos
Fiskgratäng med saffran, fänkål och potatismos
Fiskgratäng med saffran, fänkål och potatismos
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 500 glaxfilé- utan skinn och ben
  • 1fänkålsstånd
  • 1 dltorrt vitt vin
  • 1 dlvatten
  • 1 mskkonc fiskfond
  • 2 dlcrème fraiche
  • 0,5 pktsaffran- (à 1/2 g)
  • 0,5 tsksalt
  • 0,5 krmcayennepeppar
  • 2 dlost- riven

Potatismos

  • 1,2 kgpotatis- mjölig sort
  • 50 gsmör
  • 2,5 dlmjölk
  • 2 tsksalt

Tillbehör

  • haricots verts- eller sockerärter

Gör så här

  1. Skär laxen i 4 bitar. Ansa och strimla fänkålen. Koka upp vin, vatten och fond i en låg vid pannan. Lägg i fänkålen och låt den koka under lock i ca 5 min. Ta upp fänkålen med en hålslev och lägg den i en ugnssäker form. Lägg laxen i pannan och sjud under lock i 3–4 min. 

    Ta upp och lägg laxen på fänkålen.

  2. Vispa ner crème fraiche i pannan och tillsätt saffran. Krydda med salt och cayennepeppar. Häll såsen över fisk och fänkål.

  3. Potatismos: Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Låt potatisen ånga och rinna av. Mosa potatisen med smör med en elvisp. Tillsätt mjölken och vispa till ett luftigt mos. Krydda med salt.

  4. Klicka 3/4 av moset runt fisken. Strö över ost och låt kallna.

  5. Vid servering: Sätt ugnen på 250°. Sätt samtidigt in formen med fisk och mos och tillaga gratängen tills den är genomvarm och har fin färg, i ca 15 min. Servera med haricots verts eller socker­ärter.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: