Recept & styling Christina Asplund Foto Thomas Carlén
Recept från Mitt kök
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Fiskgratäng är en lättlagad klassiker som kan göras festlig med färska räkor.
Tina fisk och räkor enligt anvisningar på förpackningen. Torka av dem med hushållspapper. Lägg dem i en smord ugnsfast gratängform. Salta, peppra och lägg dillstjälkar ovanpå. Häll vin eller citronsaft och vatten vid sidan om fisken. Täck med plastfolie och koka i mikron på 600 watt i cirka 4 minuter. Låt temperaturen utjämna. Sila av och spara fiskbuljongen.
Pommes duchesse: Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten i cirka 20 minuter. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Pressa potatisen i en stor bunke. Tillsätt smör och het mjölk och vispa potatisen fluffig med ballongvisp. Smaka av med salt och vitpeppar. Vispa ner äggulorna. Lägg moset i en spritspåse med ett krusigt tyll. Spritsa moset runt kanten på gratängformen.
Sätt ugnen på 225 grader.
Fräs smör och mjöl i en kastrull och späd med fiskbuljong och gräddmjölk under omrörning. Smula ner fisk- eller hönsbuljongtärningen i gratängsåsen. Låt såsen sjuda i 3 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar. Häll såsen i mitten på fiskgratängen.
Strö över osten och gratinera i mitten av ugnen i cirka 10 minuter tills den får fin färg.
Garnera med skalade räkor, dill och eventuellt ringblommor.
Recept & styling Christina Asplund Foto Thomas Carlén
Recept från Mitt kök