Sugen på mer gratäng? Spana in några av våra bästa recept på smarriga allt-i-ett-gratänger här!
Läs mer:
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på fiskgratäng med lax, torsk och potatismos. I den här gratängen användes både lax och torsk, men du kan laga den med en fisksort.
Skala och koka potatisen mjuk saltat vatten. Häll av och ånga av potatisen. Vispa den till jämn mos, använd elvisp. Vispa i smöret. Vispa i gulorna. Koka upp och vispa i den varma mjölken i omgångar, moset får inte bli för lös. Smaka av med salt. Låt svalna, men inte kallna och lägg potatismoset i en spritspåse med tyll.
Ansa, snitta, skölj och strimla purjon fint. Hetta upp oljan i en stekpanna, fräs i purjon ca 5 minuter, eller tills den blir mjuk. Tillsätt spenaten och fräs under omrörning tills spenaten mjuknar, ca 1 minut. Salta och peppra.
Skär fisken i ca 1 ½ cm tjocka skivor. Salta och peppra.
Lägg purjo och spenat i en smord ugnssäker form. Spritsa moset runt kanten. Lägg fisken i mitten.
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda vin, grädde och smulad buljongtärning i en liten kastrull och koka ihop ca 3 minuter. Blanda i osten. Smaka av med salt och vitpeppar. Häll gratängsåsen över fisken. Toppa med mandelspån.
Gratinera i övre delen av ugnen tills fisken är klar och rätten har fått fin färg, ca 25 minuter. Garnera med dillen. Servera med kokta sugarsnaps och citronklyftor.
Läs mer: