Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fiskgratäng med duchesse och mandel

Den som gillar att pyssla lite extra i köket kan bjuda på den här lyxiga fiskgratängen med hemlagat duchesse potatismos. Det går bra att förbereda gratängen i god tid och gratinera nästa dag.

Fiskgratäng med duchesse och mandelFiskgratäng med duchesse och mandelFiskgratäng med duchesse och mandel
Foto: Eva Hildén

Mos

  • 1012 medelstorapotatisar- av mjölig sort
  • 50 gsmör
  • 3äggulor
  • 2 dlmjölk- varm, ca
  • salt

Fyllning

  • 1 tskolivolja
  • 1 påsebabyspenat- cirka 65 g
  • 500 gfiskfilé- till exempel kolja eller torsk
  • salt- peppar
  • smör- till formen

Sås

  • 1 dlvitt vin- torrt
  • 3 dlvispgrädde
  • 0,5hönsbuljongtärning
  • vitpeppar- nymalen
  • 3 dlparmesan- färskriven
  • salt- vitpeppar

Till garnering och servering

  • mandelspån- rostade
  • dillvippor
  • citronklyftor

Gör så här

  1. Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll av och ånga av potatisen. Vispa den till ett jämnt mos, använd elvisp. Vispa i smöret. Vispa i gulorna. Koka upp och vispa i den varma mjölken i omgångar, moset får inte bli för löst. Smaka av med salt. Lägg potatismoset i en spritspåse med tyll.

  2. Hetta upp oljan i en stekpanna, fräs spenaten under omrörning, tills den mjuknar, cirka 1 minut.

  3. Skär fisken i mindre bitar. Salta och peppra.

  4. Spritsa moset längs kanten i en smord ugnssäker form. Varva spenat och fisk i mitten.

  5. Blanda vin, grädde och smulad buljongtärning i en liten kastrull och koka ihop i cirka 5 minuter. Blanda i osten. Smaka av med salt och vitpeppar. Häll såsen över fisken. Hit kan rätten förberedas.

  6. Om rätten är nylagad och varm, värm ugnen till 225 grader. Gratinera i övre delen av ugnen tills fisken är klar och rätten har fått fin färg, cirka 15 minuter.

  7. Om rätten förberedd och kall, värm ugnen till 200 grader. Värm och gratinera i mitten av ugnen cirka 35 minuter tills fisken är klar och rätten fått fin färg.

  8. Garnera med mandelspån och dillvippor. Servera med citronklyftor.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök