Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fiskaladåb med röding och skarpsås

Av kokt röding, räkor, gröna ärter, dill och fiskgelé. Lite pyssligt att göra, men en härlig fiskrätt som serveras med skarpsås.

Fiskaladåb med röding och skarpsåsFiskaladåb med röding och skarpsåsFiskaladåb med röding och skarpsås
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 1 kgrödingfilé- eller laxfilé, ca
  • 500 gräkor med skal
  • 100 ggröna ärter
  • dillvippor

Till fiskbuljong

  • 1 lvatten
  • 1 msksalt
  • 0,5 tskvitpepparkorn
  • 0,5 dlvitt vin- torrt
  • 1gul lök- i klyftor
  • 1morot- i skivor
  • persiljestjälkar
  • dillstjälkar

Gelé

  • 1 lfiskbuljong- (av fiskkoket), silad
  • 10gelatinblad
  • 1äggvita

Skarpsås

  • 2ägg- kokta
  • 1äggula
  • 1 msksenap
  • 1 mskrödvinsvinäger
  • 3 dlgräddfil
  • 1 dlgrädde
  • salt- vitpeppar

Till servering

  • potatis- kokt

Gör så här

  1. Skär rödingfiléerna i portionsbitar. Koka upp vatten, salt, vitpeppar, vin, lök, morot, persilje- och dillstjälkar i en låg vid kastrull med lock. Låt fiskbuljongen koka 10 minuter. Lägg i fiskbitarna. Låt de sjuda, cirka 5-10 minuter, beroende på tjocklek. Ta upp fisken och ta bort skinn och eventuella ben. Låt den kallna.

  2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Sila fiskbuljongen i en ren kastrull och koka upp den. Vispa äggvitan lätt till skum och rör ner den i buljongen.

  3. Sila den klarnade buljongen genom ett fuktad ren silduk eller handduk. Krama ur gelatinbladen och rör ner i den heta buljongen.

  4. Lägg lite ärter, dillvippor och räkor i 1 ½-liters rund plastad form. Häll över fiskbuljong, så det täcker. Låt stelna i kylen. Lägg därefter i den kokta fisken tillsammans och resten av räkor och ärter. Häll över resten av buljongen. Täck över och låt stelna i kylen, cirka 4 timmar.

  5. Skarpsås: Skala de kokta äggen och mosa äggulorna med rå äggula i en bunke. Vispa samman med senap, vinäger och gräddfil. Vispa grädden och tillsätt i såsen. Smaka av med salt och vitpeppar.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök