Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fisk- och skaldjursterrin med löjrom och dill- och gräslökscrème

När fisk- och skaldjurssmeten hällts ner i formen är det viktigt att man dunkar ner formen i bänken några gånger. Detta för att terrinen ska sätta sig och inte få några luftblåsor.

Fisk- och skaldjursterrin  med löjrom och dill- och gräslökscrème
Fisk- och skaldjursterrin  med löjrom och dill- och gräslökscrème
Fisk- och skaldjursterrin  med löjrom och dill- och gräslökscrème
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 750 gfiskfilé- vit, t ex sej eller gös
  • 250 glaxfilé- utan skinn
  • 1 msksalt
  • 3äggvitor
  • 5 dlmellangrädde
  • 250 gskaldjur- skalade, t ex räkor
  • 2 krukordill
  • 1 krmvitpeppar- nymald

Dill- och gräslökscrème

  • 2 krukordill
  • 2 krukorgräslök
  • 300 gfärskost- naturell gärna light
  • 2 dlcrème fraiche
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmvitpeppar- nymald

Örtolja

  • 1 krukadill
  • 1 krukagräslök
  • 1,5 dlolivolja
  • 0,5 tsksalt

Garnering

  • 300 glöjrom
  • 1 askmangoldskott- (70 g)
  • dillkvistar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Tärna fisken grovt. Mixa fisken i en matberedare med salt och äggvitor 20-30 sekunder. Tillsätt grädden och mixa en kort stund till en slät fiskfärs.

  2. Ta upp färsen i en bunke. Hacka skaldjuren grovt. Hacka dillen.

  3. Blanda färsen med skaldjur och dill. Krydda med vitpeppar.

  4. Smörj en terrinform, ca 2 liter. Fyll formen med fiskfärs och ställ formen i en plåt med höga kanter. Fyll plåten med vatten. Stick in en termometer i mitten av terrinen. Tillaga mitt i ugnen ca 1 1/2 timme, till 50° innertemperatur. Ta ut och låt svalna. Låt terrinen stå i kylen över natten.

  5. Dill- och gräslökscrème: Finhacka dill och gräslök. Vispa ihop färskost och crème fraiche. Blanda i dill och gräslök. Smaka av med salt och peppar. Häll upp crèmen i en spritspåse.

  6. Örtolja: Mixa örterna med olja med mixerstav. Smaka av med salt.

  7. Vid servering: Skär terrinen i bitar. Lägg den på tallrikar och spritsa på crèmen. Skeda på löjrommen. Ringla lite örtolja vid sidan om. Garnera med mangoldskott och dillkvistar.

Vad tyckte du om receptet?