Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fisk- och skaldjursrisoni


Med risoni är det enkelt att göra en risotto-liknande rätt med fisk och skaldjur i en tomat- och saffranssås.

Fisk- och skaldjursrisoni

Fisk- och skaldjursrisoni

Fisk- och skaldjursrisoni

Annika Broman

Ingredienser

  • 2 dlrisoni
  • 4späda morötter
  • 4schalottenlökar
  • 1vitlök
  • smör- och rapsolja- att steka i
  • 0,5 gsaffran- (1 pkt)
  • 1 msktomatpuré
  • 1 dlvitt vin
  • 2,5 dlkycklingfond- (vatten+ konc fond eller tärning)
  • 500 gtomater- passerade (burk eller tetra)
  • 0,250,5 tärningörtbuljong
  • 600 gfiskfilé- (hälften lax + hälften fast vit fisk)
  • 200 gräkor- skalade (gärna färska)
  • färska örter

Gör så här

  1. Koka pastan enligt anvisning på paketet, men uteslut saltet.

  2. Skala och skär morötterna i tunna slantar. Skala och hacka lök och vitlök.

  3. Fräs morötter och lök i smör/olja i en stor kastrull. Rör ner saffran och tomatpuré och fräs hastigt under omrörning, men se upp så inte saffranet bränns.

  4. Slå på vin, fond och tomater. Sjud såsen i 5-10 minuter, tills morötterna börjar mjukna.

  5. Smula i buljongtärningen lite åt gången och smaka av mellan varven. Den ger både sälta och örtsmak åt såsen, som ska vara ganska trögflytande.

  6. Skär fisken i lagom stora munsbitar. Lägg ner dem i tomatsåsen och sjud (koka inte) några minuter tills fisken är klar.

  7. Häll upp den väl avrunna risonin på ett djupt fat och slå fisk- och tomatsåsen över. Garnera med räkor och örter.

  8. Det går även fint att servera risonin med såsen direkt i djupa tallrikar.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök