Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fisk- och skaldjurspaté

Med en matberedare går det lätt att blanda smeten till fisk- och skaldjurspatén. Se till att alla ingredienser är riktigt kalla.

Fisk- och skaldjurspaté
Fisk- och skaldjurspaté
Fisk- och skaldjurspaté
Foto: Agneta Thorsèn

Ingredienser

  • 750 gfiskfilé- färsk varav hälften lax och hälften sej eller gös
  • 250 gkräftstjärtar- skalade
  • 1 msksalt
  • 2 krmvitpeppar- nymald
  • 1 krmcayennepeppar
  • 3ägg
  • 7 dlgrädde- visp- eller mellan
  • 0,5citron- rivet skal och saft
  • 0,5 dlfärska örter- hackade, t ex dill, gräslök, dragon

Garnering

  • 1 dlsvarta sesamfrön

Romsås

  • 4 dlcrème fraiche- lätt
  • 150 grom- t ex sikrom, ishavsrom eller röd stenbitsrom

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Ställ in en långpanna med vatten i nedre delen av ugnen. Mixa fiskfiléer och kräftstjärtar till en fin färs i matberedare tillsammans med saltet. Blanda i peppar och ägg. Tillätt grädde och citronsaft i en tunn stråle under mixning. Lägg i citronskal och örter.

  2. Fördela smeten i små smorda portionsformar à 1–1 1/2 dl eller i en stor form. Strö över sesamfrön. Ställ formarna i vattenbadet. Tillaga 30 min–1 timme beroende på formarnas storlek. Låt patén kallna.

  3. Blanda creme fraiche med rom. Servera till patén.

  4. Tips! Det är gott att smaksätta färsen med några droppar konjak eller vitt vin.

Vad tyckte du om receptet?