Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fisk- och skaldjursgryta

Fisk- och skaldjursgryta passar både stora och små. Basen i fiskgrytan är den goda fonden. Det är den som tar mest tid – ­själva fiskgrytan går snabbt och lätt.

Fisk- och skaldjursgrytaFisk- och skaldjursgrytaFisk- och skaldjursgryta
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 4 dlmussel- och räkfond
  • 4 dlvatten
  • 2 dlvitt vin- torrt eller vermouth
  • 800 gpotatisar- små
  • 1röd chili- t ex spansk peppar
  • 2fänkålsstånd- små
  • 0,5purjolök
  • 1 burkkörsbärstomater- (400 g)
  • 400 gfisk- t ex torsk eller kummel
  • 400 glaxfilé
  • 399 gblåmusslor- kokta
  • 150 gräkor- skalade

Citrondipp

  • 2 dlsmetana- eller crème fraiche
  • 0,5citron
  • 1vitlöksklyfta- liten
  • 1 mskdill- finhackad
  • 1 krmsalt

Gör så här

  1. Citrondipp: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och blanda med smetana. Skala och pressa i vitlöken. Blanda i dill och krydda med salt och peppar. Blanda smetana, citronskal, vitlök, dill och salt.

  2. Skär fiskfiléerna i ca 2 cm stora bitar. Lägg dem i kylen så länge. Blanda fond, vatten och vin i en gryta. Skala och lägg i potatisarna. Kärna ur och finhacka chilin och lägg den i grytan. Koka upp och låt sjuda under lock tills potatisen nästan är genomkokt.

  3. Ansa och finhacka fänkål och purjolök. Blanda ner det och tomaterna i grytan.  Låt sjuda ca 2 min.

  4. Blanda försiktigt ner fiskbitar, musslor och räkor i grytan strax före ­servering. Ta grytan av värmen, låt den stå under lock ca 5 min. Servera grytan i djupa tallrikar med citrondipp och bröd till.

Vad tyckte du om receptet?