Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Fisk- och skaldjursgryta med fänkål, morot och saffran är en klassisk fiskgryta med både vitt vin och pernod. Pernod har en citrus- och anissmak som passar bra i fiskgrytor. Välj MSC-märkt fisk och skaldjur.
Aioli: Lägg äggulorna i en bunke och tillsätt vinägern. Vispa, gärna med en elvisp, ner oljan droppvis och sedan i en tunn stråle. Skala och riv i vitlöken och blanda i citronskal. Krydda med salt och peppar.
Skrubba musslorna noga i kallt vatten. Släng bort de som är trasiga och de som inte sluts när de knackas i köksbänken. Skala räkorna. Ställ musslor och räkor i kylen.
Skala och finhacka löken. Fräs löken i smör och olja på medelvärme i en gryta ca 4 min tills den mjuknat. Mortla fänkålsfröna och blanda ner dem i grytan tillsammans med tomatpuré och saffran. Fräs ytterligare ca 1 minut.
Ansa fänkålen och skär i bitar. Skala och skär morötter och potatis i mindre bitar. Lägg grönsakerna i grytan. Tillsätt vinet och låt det koka in ca 1 minut. Häll på vatten, grädde och fond. Koka upp och låt sjuda på låg värme tills potatisen är mjuk.
Lägg musslorna i grytan och sätt på locket. Låt sjuda ca 5 min, tills de öppnats. Släng bort de som fortfarande är slutna.
Skär fisken i bitar och krydda dem med salt och peppar. Lägg fisken i grytan. Sjud försiktigt 3-4 min, tills fisken är färdig. Toppa grytan med räkor och körvel och servera med aioli och bröd.