Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fisk- och skaldjursgryta med fänkål, morot och saffran

Fisk- och skaldjursgryta med fänkål, morot och saffran är en klassisk fiskgryta med både vitt vin och pernod. Pernod har en citrus- och anissmak som passar bra i fiskgrytor. Välj MSC-märkt fisk och skaldjur.

Fisk- och skaldjursgryta med fänkål, morot och saffran
Fisk- och skaldjursgryta med fänkål, morot och saffran
Fisk- och skaldjursgryta med fänkål, morot och saffran
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 600 gtorskfilé- eller annan vit fiskfilé
  • 1 kgblåmusslor
  • 200 gräkor- med skal
  • 1gul lök- liten
  • 1 tskfänkålsfrön
  • 1 msksmör
  • 1 mskolivolja
  • 2 msktomatpuré
  • 1 pktsaffran- (0,5 g)
  • 1fänkålsstånd
  • 2morötter
  • 8potatisar- små
  • 2 dlvitt vin- torrt
  • 2 mskpernod
  • 6 dlvatten
  • 2 dlvispgrädde
  • 1 mskhummerfond- konc
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 0,5 krukakörvel

Citronaioli

  • 2äggulor
  • 0,5 tskvitvinsvinäger
  • 2 dlrapsolja
  • 1vitlöksklyfta
  • 1 tskcitronskal- rivet
  • 2 krmsalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Tillbehör

  • bröd

Gör så här

  1. Aioli: Lägg äggulorna i en bunke och tillsätt vinägern. Vispa, gärna med en elvisp, ner oljan droppvis och sedan i en tunn stråle. Skala och riv i vitlöken och blanda i citronskal. Krydda med salt och peppar.

  2. Skrubba musslorna noga i kallt vatten. Släng bort de som är trasiga och de som inte sluts när de knackas i köksbänken. Skala räkorna. Ställ musslor och räkor i kylen.

  3. Skala och finhacka löken. Fräs löken i smör och olja på medelvärme i en gryta ca 4 min tills den mjuknat. Mortla fänkålsfröna och blanda ner dem i grytan tillsammans med tomatpuré och saffran. Fräs ytterligare ca 1 minut.

  4. Ansa fänkålen och skär i bitar. Skala och skär morötter och potatis i mindre bitar. Lägg grönsakerna i grytan. Tillsätt vinet och låt det koka in ca 1 minut. Häll på vatten, grädde och fond. Koka upp och låt sjuda på låg värme tills potatisen är mjuk.

  5. Lägg musslorna i grytan och sätt på locket. Låt sjuda ca 5 min, tills de öppnats. Släng bort de som fortfarande är slutna.

  6. Skär fisken i bitar och krydda dem med salt och peppar. Lägg fisken i grytan. Sjud försiktigt 3-4 min, tills fisken är färdig. Toppa grytan med räkor och körvel och servera med aioli och bröd.

Vad tyckte du om receptet?