Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fish & chips med örtmajonnäs

Recept på fish & chips. Fisken paneras i panko som finns att köpa i de flesta välsorterade livsmedelbutiker. Om du köper torskfiléerna i fiskdisken, be din fiskhandlare ”byxa” filéerna, så att alla ben är borta.

Fish & chips med örtmajonnäs
Fish & chips med örtmajonnäs
Fish & chips med örtmajonnäs
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 600 gtorskfilé- benfri
  • 1 tsksalt
  • 1ägg
  • 1 dlvetemjöl
  • 4 dlpanko- (ströbröd)
  • 1 tsksmör
  • 1 dlmajsolja

Örtmajonnäs

  • 3 mskörter- finhackade t ex timjan, dill, basilika, persilja
  • 2 dlmajonnäs
  • 3 mskcrème fraiche
  • 1 tskcitron- pressad

Tillbehör

  • pommes frites
  • citronklyftor

Gör så här

  1. Örtmajonnäs: Blanda alla ingredienser.

  2. Skär fiskfiléerna längs med i tjock sida, rygg och i tunnsida.

  3. Skär ryggen och tunnsidan i 2-3 bitar och krydda dem med salt.

  4. Vispa upp ägget i en djup tallrik. Häll mjöl och panko på var sin mattallrik. Vänd fiskbitarna först mjöl, sedan i äggvisp och sist i panko. Klappa in panko så att det fastnar ordentligt på fisken.

  5. Hetta upp smöret i majsoljan i en stekpanna med hög kant, tills det börjar fräsa. Lägg i fisken och stek på medelstark värme 2-5 min på varje sida, beroende på hur tjock fisken är. Ta upp fisken och låt den rinna av på dubbelvikt hushållspapper. Låt vila ca 1 min. Servera med örtmajonnäs, pommes frites och citronklyftor.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök

Läs också: