Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på en klassiker i ny tappning! Fish and chips med friterad knaprig blomkål och sötsyrlig ärtpuré lyfter smakerna ytterligare en dimension.
Byxa eller dra bort benen från fisken med en pincett. Skär fiskfiléerna i portionsbitar.
Blanda vatten och salt. Vispa tills saltet har lösts upp. Lägg gösen i rimlagen ca 15 min. Ta upp och torka av.
Lökvinägrett: Skala och finhacka löken. Blanda den med vinäger, socker och salt. Låt stå till servering.
Ärtpuré: Skala och finhacka löken. Fräs den i smör i en kastrull. Tillsätt vin och vatten. Låt koka ihop tills hälften återstår. Tillsätt ärterna och låt dem bli varma. Mixa till en slät puré med mixerstav. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Skala och skär potatisen i tunna strimlor. Skölj i kallt vatten och torka på handduk. Bryt blomkålen i buketter och skiva dem tunt på mandolin eller med kniv.
Hetta upp oljan i en fritös eller stor gryta till 160°. Sänk ner potatisstrimlorna i oljan och fritera tills de blir lätt gyllene. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Kyl ner snabbt i frys eller kyl.
Sätt ugnen på 100°. Lägg fisken på en plåt med bakplåtspapper. Tillaga den mitt i ugnen ca 45 min, tills innertemperaturen är 55°.
Hetta upp oljan till 180°. Fritera potatisen ytterligare en gång så att den blir gyllenbrun och krispig. Ta upp, salta och låt rinna av på hushållspapper. Fritera blomkålen gyllenbrun i den heta oljan ca 2 min. Låt rinna av på hushållspapper.
Lägg vattenkrasse på tallrikarna och lägg gösen ovanpå. Toppa fisken med forellrom, lökvinägrett och friterad blomkål. Lägg en sked ärtpuré vid sidan om och servera med citron och friterad potatis.