Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
I Finland äter man även en variant med sylt, vanligtvis hallonsylt, i stället för mandelmassan. Fyll den nybakade bullen med valfri bärsylt och grädde.
Använd gärna köksmaskin monterad med degkrok. Dela sönder jästen i en bunke. Smält smöret och blanda det med mjölken i en bunke. Blanda i ägg, socker och salt. Häll degspadet, som ska vara 36 grader, över jästen och blanda tills jästen löser sig. Tillsätt 4 1⁄2 dl av mjölet blandat med kardemumma och arbeta ihop till en smidig deg, den får inte bli för hård. Jäs degen under bakduk i 30 minuter.
Blanda resten av mjölet (1 1⁄2 dl) med bakpulvret och arbeta in i degen.
Ta upp degen på mjölat bakbord och forma den till en längd. Skär längden i 6, 8 eller 16 jämnstora bitar. Forma dem till släta runda bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk i 30 minuter.
i mitten av ugnen de större bullarna i cirka 15 minuter, de små i cirka 10 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.
Skär av ett lock på varje bulle. Tag ur en del av inkråmet (cirka 1⁄2 msk på varje bulle) med en gaffel. Smula sönder det i en djup bunke.
Riv ner mandelmassan grovt. Tillsätt mjölk och blanda ihop med elvisp.
Vispa grädden.
Lägg en klick mandelmassefyllning i varje semla. Toppa med sylt och spritsa eller klicka över grädden.
Lägg på locken och sikta lite florsocker över semlorna.
Recept från Mitt kök