Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Finska semlor

I Finland äter man även en variant med sylt, vanligtvis hallonsylt, i stället för mandelmassan. Fyll den nybakade bullen med valfri bärsylt och grädde.

Finska semlorFinska semlorFinska semlor
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

    Grundrecept semlor

    • 0,25 pktjäst- (12,5 g)
    • 75 gsmör
    • 2 dlmjölk
    • 1ägg
    • 3 mskströsocker
    • 0,5 krmsalt
    • 6 dlvetemjöl- + 1/2 dl till utbakningen
    • 0,5 tskkardemumma- malen
    • 1 tskbakpulver

    Till pensling

    • 1ägg- uppvispat

    Fyllning

    • inkråm från bullarna
    • 200 gmandelmassa
    • 34 mskmandelmassa
    • 3 dlvispgrädde
    • 23 dlsylt- fast, till exempel hallon- eller jordgubbssylt

    Gör så här

    1. Använd gärna köksmaskin monterad med degkrok. Dela sönder jästen i en bunke. Smält smöret och blanda det med mjölken i en bunke. Blanda i ägg, socker och salt. Häll degspadet, som ska vara 36 grader, över jästen och blanda tills jästen löser sig. Tillsätt 4 1⁄2 dl av mjölet blandat med kardemumma och arbeta ihop till en smidig deg, den får inte bli för hård. Jäs degen under bakduk i 30 minuter.

    2. Blanda resten av mjölet (1 1⁄2 dl) med bakpulvret och arbeta in i degen.

    3. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma den till en längd. Skär längden i 6, 8 eller 16 jämnstora bitar. Forma dem till släta runda bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk i 30 minuter.

    4. i mitten av ugnen de större bullarna i cirka 15 minuter, de små i cirka 10 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.

    5. Skär av ett lock på varje bulle. Tag ur en del av inkråmet (cirka 1⁄2 msk på varje bulle) med en gaffel. Smula sönder det i en djup bunke.

    6. Riv ner mandelmassan grovt. Tillsätt mjölk och blanda ihop med elvisp.

    7. Vispa grädden.

    8. Lägg en klick mandelmassefyllning i varje semla. Toppa med sylt och spritsa eller klicka över grädden.

    9. Lägg på locken och sikta lite florsocker över semlorna.

    Vad tyckte du om receptet?

    Recept från Mitt kök