Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Filopaj med nässlor och pinjenötter

En fräsch och annorlunda paj med sprött pajskal. Vill du förbereda går det utmärkt att förgrädda pajskalet en dag i förväg.

Filopaj med nässlor och pinjenötter
Filopaj med nässlor och pinjenötter
Filopaj med nässlor och pinjenötter
Foto: Agneta Thorsén

Ingredienser

  • 250 gfilodeg
  • 100 gsmör- smält

Fyllning

  • 150 gnässlor
  • 1lök- gul
  • 0,5 msksmör
  • 0,5 mskrapsolja
  • 200 gfetaost
  • 4ägg
  • 3 mskmjölk- (3 %)
  • 3 mskvispgrädde
  • 1 tskörtsalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 50 gpinjenötter

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Smörj kanterna på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, och täck bottnen med bakplåtspapper. Lägg filodegsark omlott i formen. Pensla med smält smör mellan varje ark. Låt filodegen hänga över kanten så glider degen inte ner under gräddningen. Täck kanten med aluminiumfolie och förgrädda mitt i ugnen 5 min.

  2. Fyll en stor kastrull med vatten och koka upp. Skölj nässlorna och låt dem koka 1-2 min. Ta upp nässlorna med hålslev. Låt svalna och krama ut överflödig vätska. Finhacka nässlorna. Skala och finhacka löken. Fräs löken mjuk i smör och olja.

  3. Riv hälften av fetaosten grovt. Vispa samman ägg, mjölk, grädde, örtsalt och svartpeppar. Rör ner den rivna fetaosten i äggstanningen.

  4. Fyll pajskalet med lök, nässlor och resten av fetaosten, som smulas ner i större bitar. Häll på äggstanningen och toppa med pinjenötterna. Grädda mitt i ugnen 15-20 min. Servera pajen kall eller varm.

Vad tyckte du om receptet?