Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Filodegspizza med choklad

Pizza till efterrätt? Absolut! Detta recept med mjölkchoklad och färska fikon får det verkligen att vattnas i munnen.

Filodegspizza med choklad
Filodegspizza med choklad
Filodegspizza med choklad
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 75 gsmör
  • 1 mskhonung
  • 10 arkfilodeg- tinad (cirka 30 x 30 cm)
  • 100 gnötter- blandade, torkade bär och frukt, till exempel mandel, tranbär, paranötter, hasselnötter, torkade plommon eller aprikoser
  • 150 gmjölkchoklad
  • 4fikon- färska

Till servering

  • glass- eller lättvispad grädde

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Smält smör och rör ner honung. Lägg ut ett lager filodeg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Pensla arket med det smälta smöret. Lägg på ett ark till och pensla med smör. Upprepa med resten av arken.

  2. Rosta nötterna i en torr stekpanna på medelvärme. Hacka dem därefter grovt. Riv mjölkchokladen på den fina delen av ett rivjärn. Det går enklast om den är riktigt kall. Skär ett kors i varje fikon och tryck ihop dem lätt i botten så att de öppnar sig försiktigt.

  3. Strö hälften av chokladen och nötterna över pizzan. Fördela fikonen över pizzan. Toppa med resten av chokladen och nötterna, låt gärna en del hamna i fikonen.

  4. Vik upp kanterna på pizzan lite så att fyllningen inte rinner ut när den smälter. Genom att knyckla ihop aluminiumfolie och lägga det runt pizzan så håller du kanterna på plats.

  5. Grädda mitt i ugnen i 20 minuter eller tills chokladen smält och filodegen är frasig. Servera genast med vaniljglass eller lättvispad grädde.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök