Tips! Degen som blir över vid utbakningen kan gräddas och serveras som smulig topping på en soppa eller sallad. Överblivna degark kan frysas in.
Recept & styling Lena Söderström Foto Lennart Weibull
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på paj bakad med filodeg fylld med spenat och fetaost. Rosta tomaterna i god tid eller samtidigt med pajerna.
Skala och strimla gula löken. Ansa, snitta, skölj och skiva purjon.
Hetta upp hälften av oljan i en stekpanna. Lägg i spenaten, ta pannan från värmen och rör om i cirka 3 minuter tills den mjuknar. Låt kallna och krama ur all vätska.
Fräs gul lök och purjolök i resten av oljan cirka 5 minuter, låt kallna.
Blanda spenaten med löken. Smaka av med salt och peppar. Blanda i 100 gram av fetaosten.
Sätt ugnen på 175 grader.
Pensla sex filodegsdegsark, ett i taget, med smör och olja, och lägg ut dem (omlott) ihop så att de tillsammans bildar en cirkel (drygt 24 cm i diameter) på ett bakbord. (Låt de resterande sex arken ligga övertäckta eller i en plastpåse, så att de inte torkar.)
Stansa ut en rund pajbotten, cirka 24 cm i diameter. Ta bort överflödig deg (se tips nedan). Gör på samma sätt med de resterande degarken.
Lägg pajbottnarna på en plåt med bakplåtspapper. Lägg på fyllningen i mitten av pajerna, spara en kant. Vik upp och lägg degen i veck över och runt fyllningen (se bild).
Pensla pajkanterna med smör och olja och toppa fyllningen med resten av fetaosten. Grädda pajerna i nedre delen av ugnen tills de är genomgräddade och fått fin färg, cirka 15 min. Servera med tomaterna.
Rostade tomater: Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg tomaterna i en ugnssäker form. Ringla över oljan och citronsaften. Strö över socker. Salta.
Rosta i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
Tips! Degen som blir över vid utbakningen kan gräddas och serveras som smulig topping på en soppa eller sallad. Överblivna degark kan frysas in.
Recept & styling Lena Söderström Foto Lennart Weibull