Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Filodegspajer med spenat och fetaost

Recept på paj bakad med filodeg fylld med spenat och fetaost. Rosta tomaterna i god tid eller samtidigt med pajerna.

Lena Söderström
Filodegspajer med spenat och fetaost
Filodegspajer med spenat och fetaost
Filodegspajer med spenat och fetaost
Foto: Lennart Weibull

Ingredienser

  • 1 storgul lök
  • 1purjolök
  • 34 mskolivolja
  • 100 gbabyspenat
  • salt
  • peppar
  • 150 gfetaost- grovsmulad
  • 12 arkfilodeg
  • 1 dlsmör och olja- på flaska till pensling, ca

Rostade coctailtomater

  • 250 gcocktailtomater- gärna på kvist
  • 3 mskolivolja
  • 1 mskcitronsaft- färskpressad
  • 1 mskströsocker

Till servering

  • tomater- rostade

Gör så här

  1. Skala och strimla gula löken. Ansa, snitta, skölj och skiva purjon.

  2. Hetta upp hälften av oljan i en stekpanna. Lägg i spenaten, ta pannan från värmen och rör om i cirka 3 minuter tills den mjuknar. Låt kallna och krama ur all vätska.

  3. Fräs gul lök och purjolök i resten av oljan cirka 5 minuter, låt kallna.

  4. Blanda spenaten med löken. Smaka av med salt och peppar. Blanda i 100 gram av fetaosten.

  5. Sätt ugnen på 175 grader.

  6. Pensla sex filodegsdegsark, ett i taget, med smör och olja, och lägg ut dem (omlott) ihop så att de tillsammans bildar en cirkel (drygt 24 cm i diameter) på ett bakbord. (Låt de resterande sex arken ligga övertäckta eller i en plastpåse, så att de inte torkar.)

  7. Stansa ut en rund pajbotten, cirka 24 cm i diameter. Ta bort överflödig deg (se tips nedan). Gör på samma sätt med de resterande degarken.

  8. Lägg pajbottnarna på en plåt med bakplåtspapper. Lägg på fyllningen i mitten av pajerna, spara en kant. Vik upp och lägg degen i veck över och runt fyllningen (se bild).

  9. Pensla pajkanterna med smör och olja och toppa fyllningen med resten av fetaosten. Grädda pajerna i nedre delen av ugnen tills de är genomgräddade och fått fin färg, cirka 15 min. Servera med tomaterna.

  10. Rostade tomater: Sätt ugnen på 175 grader.

  11. Lägg tomaterna i en ugnssäker form. Ringla över oljan och citron­saften. Strö över socker. Salta.

  12. Rosta i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.

Vad tyckte du om receptet?

Tips! Degen som blir över vid utbakningen kan gräddas och serveras som smulig topping på en soppa eller sallad. Överblivna degark kan frysas in.

Recept & styling Lena Söderström Foto Lennart Weibull