Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Filodegsbakelse med äpple

Underbara små bakelser med äpplen och russin. Servera till exempel med en len och härlig vaniljsås. Tips: innan du börjar med fyllningen till filodegsbakelserna kan du blötlägga alla russin i en skål med ljummet vatten, i cirka 1 timme. Då blir de riktigt saftiga och torkar inte ut fyllningen. Låt dem sedan rinna av i en sil.

Filodegsbakelse med äppleFilodegsbakelse med äppleFilodegsbakelse med äpple
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 1 rullefilodeg- kyld

Fyllning

  • 0,5 dlströbröd
  • 3äpplen- syrliga
  • 0,5 dlrussin- blötlagda
  • 0,5citron- rivet skal
  • 1 dlströsocker
  • 1 tskkanel
  • 0,5 dlmandel- hackad skållad

Till pensling

  • 0,5 dlsmör- smält
  • 2 mskrapsolja

Till servering

  • vaniljsås- eller vaniljglass

Till garnering

  • mynta

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader. Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Blanda ströbröd, äppelskivor, russin, citronskal, mandel, socker och kanel i en skål.

  2. Blanda smält smör och rapsolja. Lägg ett filodegsark i taget på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med smör- och rapsoljeblandningen mellan arken. Fördela fyllningen ovanpå, men spara cirka 7 centimeter på den bortre långsidan.

  3. Rulla samman filodegen från långsidan, som en rulltårta. Lägg rullen med skarven nedåt och skär den i 4 bitar. Pensla bitarna med smör- och rapsoljeblandningen. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Servera äppelbakelserna med vaniljsås eller vaniljglass. Garnera med mynta.

Vad tyckte du om receptet?

Underbara små bakelser med äpplen och russin. Servera till exempel med en len och härlig vaniljsås. Tips: innan du börjar med fyllningen till filodegsbakelserna kan du blötlägga alla russin i en skål med ljummet vatten, i cirka 1 timme. Då blir de riktigt saftiga och torkar inte ut fyllningen. Låt dem sedan rinna av i en sil.

Recept från Mitt kök