Underbara små bakelser med äpplen och russin. Servera till exempel med en len och härlig vaniljsås. Tips: innan du börjar med fyllningen till filodegsbakelserna kan du blötlägga alla russin i en skål med ljummet vatten, i cirka 1 timme. Då blir de riktigt saftiga och torkar inte ut fyllningen. Låt dem sedan rinna av i en sil.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
1 rullefilodeg- kyld
Fyllning
0,5 dlströbröd
3äpplen- syrliga
0,5 dlrussin- blötlagda
0,5citron- rivet skal
1 dlströsocker
1 tskkanel
0,5 dlmandel- hackad skållad
Till pensling
0,5 dlsmör- smält
2 mskrapsolja
Till servering
vaniljsås- eller vaniljglass
Till garnering
mynta
Gör så här
Värm ugnen till 200 grader. Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Blanda ströbröd, äppelskivor, russin, citronskal, mandel, socker och kanel i en skål.
Blanda smält smör och rapsolja. Lägg ett filodegsark i taget på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med smör- och rapsoljeblandningen mellan arken. Fördela fyllningen ovanpå, men spara cirka 7 centimeter på den bortre långsidan.
Rulla samman filodegen från långsidan, som en rulltårta. Lägg rullen med skarven nedåt och skär den i 4 bitar. Pensla bitarna med smör- och rapsoljeblandningen. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Servera äppelbakelserna med vaniljsås eller vaniljglass. Garnera med mynta.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,9 · 16 röster)
Underbara små bakelser med äpplen och russin. Servera till exempel med en len och härlig vaniljsås. Tips: innan du börjar med fyllningen till filodegsbakelserna kan du blötlägga alla russin i en skål med ljummet vatten, i cirka 1 timme. Då blir de riktigt saftiga och torkar inte ut fyllningen. Låt dem sedan rinna av i en sil.