Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Filmjölksbröd med coleslaw, färskost och lax

Ett lättbakat bröd med lite sötma som du snabbt rör ihop utan jästid. Låt brödet kallna innan du skär i det. Toppa sedan med coleslaw och kallrökt lax.

Filmjölksbröd med coleslaw, färskost och laxFilmjölksbröd med coleslaw, färskost och laxFilmjölksbröd med coleslaw, färskost och lax
Filmjölksbröd med coleslaw, färskost och kallrökt lax Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 4,5 dlfilmjölk
  • 1 dlmörk sirap
  • 3 dlrågsikt- (165 g)
  • 2,5 dlfint rågmjöl
  • 2 dlhavregryn
  • 2 tskbrödkryddor- malda
  • 1,5 tskbakpulver
  • 1,5 tsksalt
  • 1 tskbikarbonat

Garnering

  • 0,5 dlpumpakärnor

Coleslaw, till 4 pers

  • 250 gvitkål
  • 1 tskpressad citron
  • 0,5 tsksalt
  • 200 gäpple
  • 0,5 dlmajonnäs

Topping

  • 40 gnaturell färskost
  • 4 skivorkallrökt lax
  • smörgåskrasse

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Klä en brödform, ca 2 liter, med bakplåtspapper.

  2. Blanda filmjölk och sirap. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och rör ner i filmjölksblandningen. Rör om till en jämn tjock smet.

  3. Häll smeten i formen. Strö över pumpakärnor. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 1 1/4 tim, tills brödets innertemperatur är 98°. Stjälp upp brödet på galler och låt det kallna.

  4. Coleslaw: Strimla vitkålen tunt. Lägg i en bunke och häll över citronsaft. Tillsätt salt. Blanda runt och låt stå i ca 15 min. Pressa saften ur kålen och och häll bort den.

  5. Kärna ur och skär äpplet i mindre bitar. Blanda dem med vitkålen. Tillsätt majonnäsen.

  6. Skiva brödet och bred på färskost. Toppa med coleslaw, lax och klippt smörgåskrasse.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: