Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på fikonpaj med apelsinkräm. Till dessert eller fika. Lättvispad grädde eller vaniljglass är gott till.
Hacka samman smör, mjöl och socker, gärna i en matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg.Tryck ut degen i en låg veckad form, ca 26 cm i diameter. Nagga degen och ställ formen i kylen ca 20 min.
Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 min.
Fyllning: Skölj apelsinen i ljummet vatten. Riv skalet. Vispa ägg, äggvita och socker pösigt. Rör ner apelsinskal, gräddfil och grädde.
Sänk ugnsvärmen till 175°. Häll smeten i pajskalet. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 45 min. Skär fikonen i skivor. Lägg dem på pajen när ca 20 min återstår av gräddningstiden.
Ta ut pajen och låt den kallna. Grovhacka valnötterna och strö dem över pajen. Ringla över honungen före servering.