Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Ingen jul utan saffransbullar. Torkade fikon, fikonmarmelad och kanel ger bullarna en lyxig vintersmak.
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen i degspadet.
Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och fikon. Arbeta in mjölet, lite i taget, till en smidig deg. Låt jäsa under duk i 30–40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bord, knåda den lätt och dela i två delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka, cirka 25 × 50 centimeter.
Bred först smöret över degen och därefter marmeladen. Pudra över kanel. Vik degen dubbel.
2 centimeter breda remsor. Dela remsorna på längden, men låt dem hänga ihop högst upp, som ett par byxor. Vrid dem och gör en lös knut. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper.
Låt jäsa under duk i cirka 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över nötter och pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter tills bullarna har fin färg. Låt bullarna svalna på galler under duk.
Recept från Mitt kök