Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fikon- och apelsinpaj med pinjenötter

Paj med mustiga smaker och solmogna fikon. Fri från både gluten och socker. Servera med lättvispad grädde eller sockerfri glass.

Fikon- och apelsinpaj med pinjenötter
Fikon- och apelsinpaj med pinjenötter
Fikon- och apelsinpaj med pinjenötter
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Pajbotten

  • 3,5 dlmandelmjöl
  • 1 mskfiberhusk
  • 2 msksötströ- eller lättströ
  • 1 krmsalt
  • 50 gsmör
  • 1ägg
  • 2 mskbovetemjöl

Fyllning

  • 100 gsmör
  • 1,5 dlgräddfil
  • 3,5 dlmandelmjöl
  • 1,5 dlbovetemjöl
  • 2 tskbakpulver
  • 2ägg
  • 2 dlsötströ- eller lättströ
  • 1apelsin- finrivet skal och saften
  • 5fikon
  • 50 gpinjenötter

Tillbehör

  • 3 dlvispgrädde- eller 1 l vaniljglass, sockerfri

Gör så här

  1. Pajbotten: sätt ugnen på 175 grader.

  2. Blanda ihop alla ingredienser med en elvisp. Fodra en avlång pajform eller en rund, cirka 22 centimeter i diameter, med pajdegen.

  3. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter.

  4. Fyllning: smält smöret och blanda med gräddfilen.

  5. Blanda mandelmjöl, bovetemjöl och bakpulver.

  6. Vispa upp ägget och sötströt till en fluffig smet, tillsätt apelsinsaften och apelsinskalet.

  7. Vänd ner de torra ingredienserna och smörblandningen växelvis i äggsmeten. Häll upp smeten i pajbotten.

  8. Klipp bort den hårda kvisten på fikonen, skär dem i klyftor och lägg i mönster på smeten.

  9. Strö över pinjenötterna och grädda på nedersta falsen i ugnen i cirka 45 minuter.

  10. Servering: servera pajen med lättvispad grädde eller sockerfri vaniljglass.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök