Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fetaostpaj med tsatsiki och oliver

Till den krämiga fetaostpajen passar det bra att servera en grekiskt inspirerad sallad, oliver och tsatsiki.

Fetaostpaj med tsatsiki och oliverFetaostpaj med tsatsiki och oliverFetaostpaj med tsatsiki och oliver
Fetaostpaj med tsatsiki och oliver. Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 250 gfilodeg- fryst
  • 100 gsmör
  • 4ägg
  • 2 dlvispgrädde
  • 2 dlmjölk
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmnymald svartpeppar
  • 150 gfetaost

Tsatsiki

  • 0,5gurka
  • 0,5 tsksalt
  • 2,5 dlgrekisk yoghurt
  • 2vitlöksklyftor
  • 1 tskolivolja
  • 1 krmnymald svartpeppar

Sallad

  • 40 gbabyspenat- eller mâchesallad
  • 1rödlök- eller gul lök
  • 125 gkörsbärstomater
  • 1 dloliver
  • 2 mskolivolja
  • 1 mskvitvinsvinäger

Gör så här

  1. Tsatsiki: Riv gurkan grovt på rivjärn. Lägg den i ett durkslag eller i en sil och strö över salt. Vänd runt och låt gurkan ligga i silen i 2–3 tim.

    Pressa ut vattnet ur gurkan med en sked. Blanda gurkan med yoghurt. Skala och pressa i vitlöken. Rör i olja och krydda med peppar.

  2. Tina filodegen. Smält smöret. Vik ut degen och klipp den i rundlar, ca 34 cm i diameter. Pensla en ugnssäker form, ca 24 cm i diameter med smör. Lägg i ett ark filodeg och pensla det med smör. Upprepa med de övriga arken. Tryck till mellan varje så att de formas efter formen.

  3. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk. Krydda med salt och peppar. Häll smeten i formen och smula över fetaost.

  4. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 35 min. Låt den svalna något.

  5. Sallad: Lägg salladen i en skål. Skala och skiva löken tunt, gärna på mandolin. Halvera tomaterna.  Blanda sallad, lök, tomater och oliver.

  6. Rör ihop olja och vinäger och ringla över salladen. Lägg salladen på pajen precis innan servering eller servera den i en skål bredvid. Servera med tsatsiki och gärna extra oliver.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: