Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Sött bröd som påminner om brioche. Det luftiga brödet passar fint till buffén. Brödet kan dekoreras med strössel för extra festlig känsla och eventuellt ett fint band och en liten kvist.
Dag 1: Häll mjölken i en bunke, gärna tillhörande en köksassistent. Smula ner jästen. Tillsätt ägg, vetemjöl special, strösocker, vaniljsocker och salt. Knåda till en smidig deg i ca 10 min. Tillsätt smöret, lite i taget. Se till att det är ordentligt blandat innan du tillsätter mer smör. Knåda till en blank, smidig och kladdig deg. Lägg degen i en inoljad bunke och täck den med plastfolie. Låt degen stå i kylskåp över natten.
Dag 2: Dela degen i 2 delar. Rulla degbitarna till två bollar. Rulla sedan båda degbollarna till två längder, ca 70 cm långa.
Lägg längderna bredvid varandra och snurra dem runt varandra. Forma sedan längden till en krans.
Lägg kransen på en plåt med bakplåtspapper och låt brödet jäsa under bakduk i ca 2 tim till dubbel storlek. Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ihop ägg och vatten och pensla kransen med det. Grädda kransen mitt i ugnen i 25–30 min, tills brödet har en innertemperatur på 88 grader. Täck kransen med aluminiumfolie om den börjar få för mycket färg. Låt brödet svalna.