Receptet är hämtat ur "Shakshuka" av Nidal Kersh (Bonnier fakta). Boken hittar du bland annat på adlibris.
Recept från Mitt kök
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Den här salladen sägs komma från norra Galileen och området kring Libanon. Man ville ta vara på gammalt pitabröd och i den här rätten gör man det genom att göra krutonger. Ingredienserna varierar men det är den syrliga smaken man vill åt och rätten innehåller citron, sumak och gärna portlak som är en vild ört. Smågurkor är torrare än vanlig gurka och har en lite annan smak.
Za'atar: Rör ihop alla kryddor och förvara i en burk med tättslutande lock.
Sätt ugnen på 180 grader.
Börja med krutongerna. Tärna pitabrödet i 2–3 centimeter stora bitar och lägg på en plåt. Ringla över olivolja och rosta i ugnen tills brödet får lite färg, det tar max 10 minuter. Ta sedan ut plåten och krydda med za’atar. Ställ åt sidan.
Ställ fram en stor skål för salladen. Strimla rädisor och skala och skiva schalottenlöken tunt. Finhacka salladslöken.
Tärna tomater och gurka. Finhacka myntan och persiljan och skär romansallat i centimetertjocka strimlor.
Skala och pressa vitlöken till dressingen och rör ihop med olja, citron, sumak och salt. Häll dressingen över salladen och blanda.
Skär halloumin i bitar och stek dem så att de får färg.
Toppa salladen med stekt halloumi, pitabrödskrutongerna och ringla över lite granatäppelsirap.
Receptet är hämtat ur "Shakshuka" av Nidal Kersh (Bonnier fakta). Boken hittar du bland annat på adlibris.
Recept från Mitt kök