Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Faster Veras danska pepparkakor

Pepparkakorna är väldigt goda att äta på danskt vis - som en sandwich med en tunn skiva mandelmassa och en tunn skiva mjuk nougat mellan två pepparkakor.

Faster Veras danska pepparkakor
Faster Veras danska pepparkakor
Faster Veras danska pepparkakor
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 250 gsmör
  • 325 gfarin strö- brun (ca 5 1/2 dl)
  • 175 gsirap- ljus (1 dryg dl)
  • 0,75 tsknejlikor- malda
  • 1 tskkanel- mald
  • 1 tskingefära- mald
  • 0,75 tskkardemumma
  • 0,5 tskbikarbonat
  • 0,5citron- rivet skal
  • 500 gvetemjöl- (ca 8 1/2 dl)

Gör så här

  1. Koka hälften av smöret och allt socker och sirap tills sockret smält. Låt svalna. Tillsätt kryddor och bikarbonat.

  2. När smeten är helt kall tillsätts resten av smöret. Knåda i mjölet.

  3. Dela degen i två bitar som formas till rullar, ca 5 cm i diameter, ca 35 cm långa. Låt rullarna ligga i kylen tills de blir riktigt kalla och hårda.

  4. Sätt ugnen på 200°. Skär rullarna i riktigt tunna skivor. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 7 min. Låt kakorna kallna på galler.

Vad tyckte du om receptet?