Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Färskpotatisterrin med gräddfil och löjrom

Färskpotatisterrin med gräddfil och löjrom serveras som tilltugg till ett glas bubbel eller som förrätt.

Färskpotatisterrin med gräddfil och löjrom
Färskpotatisterrin med gräddfil och löjrom
Färskpotatisterrin med gräddfil och löjrom
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 600 gfärskpotatis
  • 25 gsmör
  • 1 mskolivolja- + 2 msk
  • 1 tsksalt

Tillbehör

  • 1salladslök
  • 25 glöjrom
  • 2 mskgräddfil

Gör så här

  1. Skrubba och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av ca 10 min.

  2. Mosa potatisen med en gaffel med smör och 1 msk olja tills den börjar bli lätt ”klistrig”. Krydda med salt.

  3. Lägg ut ett stort ark plastfolie på köksbänken. Lägg ut potatisen i en sträng på plasten, ca 5 cm i diameter. Rulla in potatisen i plasten till en rulle. Tvinna ändarna hårt och rulla fler varv så att potatisen blir ihoppressad. Ställ rullen i kylen ca 2 timmar.

  4. Skär potatisrullen i 2 cm breda skivor. Stek skivorna i 2 msk olja 1–2 min på varje sida, så att de får fin färg. Låt svalna.

  5. Ansa och finstrimla salladslöken. Lägg potatisterrinen på ett fat och toppa med salladslök, löjrom och gräddfil.

Vad tyckte du om receptet?

Älskade färskpotatis

Man kan aldrig få för många recept på färskpotatis! Här är tre till härliga rätter med försommarens mest efterlängtade primör: