Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på färskpotatistårta. Krämig och med ett härligt pepparrotssting passar tårtan perfekt till sill, knäckebröd och lax. Du kan med fördel göra klart den dagen innan och förvara i kylen.
Skölj och skrubba färskpotatisen. Koka den mjuk i saltat vatten. Låt kallna. Skiva potatisen.
Smält smöret till bottnen. Mixa kavringen till ett jämnt smul med mixerstav. Rör i smöret. Tryck ut smulet jämnt i botten på en avlång brödform, ca 1 1/2 liter, täckt med plastfolie. Ställ i kyl.
Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Vispa samman kvarg, gräddfil, färskost, pepparrot, salt och peppar.
Smält 1 dl av smeten i en kastrull. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i smeten. Vispa ner gelatinvätskan i den större mängden smet.
Häll ca 1/4 av gräddfilskrämen på kavringsbottnen. Fördela 1/3 av potatisskivorna över. Häll över kräm och varva med potatisskivor. Avsluta med ett lager kräm. Slå formen i bordet flera gånger så att eventuella luftbubblor försvinner. Täck med plastfolie och ställ i kyl ca 6 timmar före servering.
Lökmix: Skala och finhacka löken. Strimla salladslök och gräslök. Blanda lök och blomblad.
Stjälp upp tårtan på ett fat och dra bort plastfolien. Strö över lökhacket.