Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Färsbiffar med tabbouleh & rostad pita

Färsbiffar med tabbouleh, rostad pita och dipp gjord på morot och vitlök.

Färsbiffar med tabbouleh & rostad pita
Färsbiffar med tabbouleh & rostad pita
Färsbiffar med tabbouleh & rostad pita
Foto: Eva Hildén

Morots- och vitlöksdipp

  • 4 storamorötter
  • 10vitlöksklyftor
  • 23 mskolivolja- till rostning + 3–4 msk olivolja till dippen
  • 1 tskflingsalt
  • 1 dlturkisk yoghurt
  • 1 mskpersilja- finhackad
  • 12 tskcitronsaft- färskpressad
  • salt
  • peppar

Tabbouleh

  • 250 gtomater
  • 1grön paprika
  • 3 mskrödvinsvinäger
  • 1vitlöksklyfta- pressad
  • 3 mskolivolja
  • 0,5 tsksalt
  • 1 tsksocker
  • 1 burkbönor- (valfri sort)
  • 3 dlbulgur- kokt,avsvalnad
  • 1 dlörter- hackade,gärna dill och persilja

Färsbiffar

  • 450 gfärs- nöt-,lamm- eller blandfärs
  • 1 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar
  • 2 mskvatten
  • 12vitlöksklyftor- pressade
  • 1 mskolivolja

Till servering

  • rödlöksringar
  • pitabröd- rostat

Gör så här

  1. Morots- och vitlöksdipp: Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär morötterna i bitar. Lägg dem och oskalade vitlöksklyftor på ett ugnssäkert fat. Ringla över oljan och salta. Rosta i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter tills de blivit mjuka. Rör om 1–2 gånger under tiden.

  2. Ta bort och kasta vitlöksskalen. Mixa morötterna och vitlöken till en puré. Blanda i yoghurt, persilja och citronsaft och oljan, lite i taget. Smaka av med salt och peppar.

  3. Tabbouleh: Dela eller skär tomaterna i små bitar. Dela, kärna ur och skär paprikan i små bitar.

  4. Blanda ihop vinäger, vitlök, olivolja, salt och socker i en skål.

  5. Vänd ner tomaterna och paprikan. Blanda i sköljda och avrunna bönor. Blanda i bulgur. Vänd ner örterna. Smaka av och ställ salladen kallt till servering.

  6. Färsbiffar: Blanda färs, salt, peppar, vatten och vitlök. Forma färsen till 12 små biffar.

  7. Stek dem i oljan cirka 1 minut på varje sida. Efterstek under lock 3–5 minuter. Håll biffarna varma.

  8. Garnera biffarna med rödlöksringar och persilja. Morots- och vitlöksdipp och rostat pitabröd är gott att servera till.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök