Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Färs bourguignon

Boeuf bourguignon – burgundisk köttgryta – har inspirerat till den här mustiga köttfärsgrytan som går ganska snabbt att laga. Buljongen på oxfond med rödvin kan bytas ut mot 2–3 dl köttbuljong och 1–2 dl vin.

Färs bourguignon
Färs bourguignon
Färs bourguignon
Foto: Ingvar Eriksson

Ingredienser

  • 400 gnötfärs
  • 1gul lök
  • 1vitlöksklyfta
  • 1morot- (ca 150 g)
  • 12selleristjälkar
  • 2 mskrapsolja
  • 2 mskoxfond- konc med rödvin (Bong)
  • 3 dlvatten
  • 3 msksyltlök
  • 5 kvistartimjan
  • 100 gsidfläsk
  • 20champinjoner- små
  • 2 tskkinesisk soja
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmnymald svartpeppar
  • 1 dlrött vin

Tillbehör:

  • pasta- kokt, gärna gnocchi

Gör så här

  1. Skala och hacka lök, vitlök och morot. Ansa och hacka sellerin. Fräs grönsakerna i olja i i en gryta.

  2. Stek köttfärsen på medelstark värme under omrörning tills den bli grynig. Lägg ner den i grytan. Vispa ur pannan med lite av fonden, häll skyn i grytan. Tillsätt resten av fonden, vatten, syltlök och timjan. Koka under lock ca 25 min.

  3. Strimla fläsket. Ansa champinjonerna. Fräs fläsk och champinjoner. Låt det koka med ca 10 min.

  4. Smaka av med soja. Krydda med salt och peppar. Blanda i vinet mot slutet av kokningen. Servera grytan med pasta.

Vad tyckte du om receptet?