Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Farmors ungkarlar

Farmors ungkarlar är enkla kakor med mild vaniljsmak och hackad mandel som passar fint till jul. Går utmärkt att frysa.

Farmors ungkarlar
Farmors ungkarlar
Farmors ungkarlar
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 200 gsmör
  • 1 dlströsocker
  • 2 tskvaniljsocker- äkta
  • 3,5 dlvetemjöl- (210 g)
  • 1,5 dlpotatismjöl

Pensling

  • 1ägg- litet

Garnering

  • 0,5 msksötmandel- hackad
  • 0,5 mskpärlsocker

Gör så här

  1. Skär smöret i tärningar. Blanda socker, vaniljsocker, vetemjöl och potatismjöl. Lägg ner smöret och arbeta samman till en smidig deg, gärna i en matberedare.

  2. Dela degen i två bitar och forma 2 rullar, ca 3 cm i diameter. Lägg dem i kylen, ca 1 timme. Sätt ugnen på 200°.

  3. Vispa upp ägget på en tallrik. Blanda mandel och pärlsocker på en annan tallrik. Pensla rullarna med ägg och rulla dem sedan i mandel och pärlsocker.

  4. Skär rullarna i 1/2 cm tjocka skivor och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 8 min tills kakorna fått lite färg. Låt kallna på plåten. Förvara i en lufttät burk.

Vad tyckte du om receptet?