Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fänkålsquinoa med blomkål, rödbetor, pistaschnötter och varmrökt lax

En matig och fräsch sallad som passar perfekt på en picknick, men också på buffébordet.

Fänkålsquinoa med blomkål, rödbetor, pistaschnötter och varmrökt laxFänkålsquinoa med blomkål, rödbetor, pistaschnötter och varmrökt laxFänkålsquinoa med blomkål, rödbetor, pistaschnötter och varmrökt lax
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 1 knipparödbetor- (500 g)
  • 2 dlquinoa
  • 250 gblomkålsris
  • 1,5 tskfänkålsfrön
  • 2 mskolivolja- + 0,5 dl
  • 1 tskflingsalt
  • 2 krmnymald svartpeppar
  • 0,5rödlök- liten
  • 0,5 dlpistaschnötter- skalade
  • 65 gsallad- blandad

Tillbehör

  • 400 gvarmrökt lax

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Ansa och skrubba rödbetorna. Skär dem i halvor eller klyftor beroende på hur stora de är. Lägg betorna i en ugnssäker form och blanda dem med 2 msk olja, flingsalt och peppar. 

  2. Rosta betorna mitt i ugnen 20–25 min tills de har mjuknat. Låt svalna.

  3. Koka quinoan i lättsaltat vatten enligt anvisning på förpackningen. Blanda ner blomkålsriset när det återstår ca 1 minut av koktiden. Sätt på ett lock och låt stå 2–3 min så att blomkålen mjuknar. Låt ånga av.

  4. Mortla fänkålsfröna och blanda ner dem i quinoan. Tillsätt 1/2 msk olja. Skala och finhacka löken.

  5. Blanda rödbetor, fänkålsquinoa och lök i en skål eller bunke med lock om den ska tas med på picknick. Vänd ner pistaschnötter och sallad. Servera salladen med varmrökt lax och dill- och basilikasås, se recept.

Vad tyckte du om receptet?