Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på fänkålskryddad påsklax, en kryddig lax med örtsås och primörer som passar perfekt på påskbordet.
Stöt fänkålsfrön och svartpeppar grovt i mortel. Blanda det med salt. Strö kryddblandningen på laxen och lägg fisken i dubbla plastpåsar. Låt ligga i kylen ca 8 timmar.
Örtsås: Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs löken i smör på svag värme ca 5 min. Tillsätt fond, vatten och vin. Låt koka ihop till hälften.
Tillsätt grädden och låt såsen koka ihop ytterligare, tills ca 8 dl återstår. Krydda med peppar. Hit kan förberedas.
Sätt ugnen på 125 grader. Skär laxen i ca 3 x 3 cm stora bitar. Lägg den i en långpanna med bakplåtspapper. Stek laxen tills innertemperaturen är 55 grader, 10 –12 min.
Ansa salladslök och rädisor. Skär av de nedersta 3 cm på sparrisen och halvera den på längden. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Koka sparris, lök och rädisor ca 2 min i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och tillsätt smör, salt och peppar.
Strax före servering: Häll ca 2 dl av såsen i en mixerkanna. Tillsätt örterna och mixa till en grön sås. Blanda ner den i resten av såsen. Mixa såsen skummig.
Servera laxen med potatisen, grönsakerna och såsen.