Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fänkåls­gravad lax med picklad gulbeta

Nykokt potatis är gott att servera till. Prova även en god honungsvinägrett, recept hittar du här.

Fänkåls­gravad lax med picklad gulbeta
Fänkåls­gravad lax med picklad gulbeta
Fänkåls­gravad lax med picklad gulbeta
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 500 gsalmalax
  • 1 msksalt
  • 2 mskströsocker
  • 1 krmvitpeppar- malen
  • 1 tskfänkålsfrön- malda i mortel

Picklad gulbeta

  • 1gulbeta
  • 1 mskättiksprit
  • 2 mskströsocker
  • 3 mskvatten

Till servering och garnering

  • röda vinbär
  • fänkålsdill- eller dill
  • krasse- eller färska örter

Gör så här

  1. Lägg laxen i en plastpåse. Blanda salt, socker, peppar och fänkålsfrön och häll i påsen.

  2. Vänd laxen i salt- och sockerblandningen, knyt ihop påsen och lägg in den i kylen i två dygn. Vänd på laxen efter halva tiden.

  3. Vispa ihop ättika, socker och vatten. Skala och skiva gulbetan tunt på mandolin, lägg skivorna i ättikslagen. Låt ligga och dra en stund före servering, gärna i cirka en timme.

  4. Servering: Skär upp laxen i tunna skivor med en laxkniv. Servera med gulbeta, honungsvinägrett och några röda vinbär. Garnera med fänkålsdill och krasse eller färska örter.

Vad tyckte du om receptet?

Nykokt potatis är gott att servera till. Prova även en god honungsvinägrett, recept hittar du här.

Recept från Mitt kök