Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fänkåls- och vit chokladragu på sprött flarn, currysås och äppelsorbet

Äppelsorbeten kan göras på lättsockrat äppelmos på burk eller hemlagat. Den som vill kör sorbeten i glassmaskin, men det går lika bra utan.

Fänkåls- och vit chokladragu på sprött flarn, currysås och äppelsorbet
Fänkåls- och vit chokladragu på sprött flarn, currysås och äppelsorbet
Fänkåls- och vit chokladragu på sprött flarn, currysås och äppelsorbet

Ingredienser

  • 2smördegsplattor- tinade
  • 1 msksmör- smält

Sorbet

  • 2 mskcalvados
  • 2stjärnanis
  • 4 mskströsocker
  • 2 mskvatten
  • 6 dläppelmos- lättsockrat
  • 2 msklimesaft- nypressad

Ragu

  • 2fänkål
  • 1,5 dlströsocker
  • 2 tskpernod
  • 2 dlvatten- så att det täcker
  • 100 gvit choklad- hackad
  • 4 mskvispgrädde

Sås

  • 1schalottenlök
  • 0,5äpple
  • 1 msksmör
  • 1 krmcurry
  • 1 dlananasjuice
  • 0,5 mskmango chutney
  • 1 dlkokosmjöl

Gör så här

  1. Sorbet: Blanda calvados, stjärnanis, strösocker och vatten i en kastrull. Ge blandningen ett uppkok under omrörning. Låt svalna. Plocka ur stjärnanisen. Tillsätt äppelmos och limesaft. Rör om och ställ i frysen. Rör om varje halvtimme tills sorbeten är helt fryst.

  2. Smördeg: Sätt ugnen på 225°. Pensla smördegen med smält smör. Grädda på plåt med bakplåtspapper mitt i ugnen 10–15 min tills smördegsplattorna är gyllenbruna och har rest sig. Låt kallna.

  3. Dela varje smördegsplatta i fyra bitar. Skär sedan varje bit i en tunn under- och överdel.

  4. Ragu: Ansa och skär fänkålen i cm-tjocka strimlor. Blanda fänkål, socker och pernod i en kastrull. Fyll på med vatten precis så det täcker. Sjud långsamt, utan lock, tills fänkålen är glasartad, ca 20 min. Låt fänkålen rinna av i durkslag.

  5. Koka upp grädden och häll den över chokladhacket. Rör tills chokladen smält. Blanda med fänkålen och låt svalna i rumstemperatur.

  6. Sås: Skala och hacka lök och äpple. Fräs blandningen i smör 2 min. Tillsätt curry, rör om och fräs 1 minut. Rör ner ananasjuice, mango chutney och kokosmjölk. Sjud 10 min. Mixa såsen slät och sila. Låt svalna. Hit kan förberedas.

  7. Servering: Temperera sorbeten i kyl minst 1 timme. Fördela ragun på hälften av flarnen. Lägg ett flarn ovanpå. Skeda upp sorbeten och fördela såsen.

Vad tyckte du om receptet?