Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Gravad lax är en svensk klassiker klassiker och nästan ett måste till jul, påsk och midsommar. Kummin-, anis- och fänkåls-smaken förstärks av snapsen och kompletteras med en fräsch fänkålssallad. Fet lax behöver krispig sallad, och då är fänkål perfekt!
Bena ur laxen. Låt skinnet vara kvar. Skär laxfilén i två lika stora bitar.
Blanda salt, socker, peppar, fänkål och anis. Gnid in filéerna med saltblandningen och häll på snapsen. Lägg ihop filéerna med dill emellan, tjock del mot tunn del. Lägg fisken i en rymlig plastpåse, och lägg den på ett fat i kylen.
Grava 1–2 dygn. Vänd påsen 2–3 gånger under gravningen.
Skrapa bort dill och peppar från laxen. Skär den i tunna skivor, använd gärna laxkniv.
Sallad: Ansa och hyvla fänkål och selleri tunt på mandolin. Lägg i iskallt vatten. Skär bort skalet på apelsinerna och skär dem i grova skivor. Skala gurkan, ta bort kärnhuset och skär i sneda bitar.
Blanda senap, citronsaft och olja. Rör i yoghurten och krydda med salt och peppar. Häll av fänkål och selleri genom durkslag och torka med hushållspapper. Blanda grönsaker och apelsin med dressingen. Plocka dillen och garnera salladen. Servera laxen med salladen.
Foto: Per Ranung
gravad-lax
Lästips! Så lyckas du med gravad lax