Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Falafel - recept

De här kikärtsbullarna är perfekt plockmat, men passar också bra att servera i varma pitabröd tillsammans med sallad, yoghurtsås och feferoni. Eftersom det är lite arbete att fritera falafel kan du göra dem dagen före och sedan värma dem försiktigt i ugnen vid servering.

Falafel - recept
Falafel - recept
Falafel - recept
Ove Lindfors

Ingredienser

  • 2kikärter- à 400 g
  • 1 stgul lök
  • 2 stvitlöksklyftor
  • 34 stbröd- vitt torrt, skivor
  • 2 mskmajsstärkelse (Maizena)- Maizena
  • 2 tskspiskummin- malen
  • 2 krmchilipeppar (anchostyle)
  • 1 tsksalt
  • 1 dlpersilja- hackad
  • 0,5 dlkoriander- hackad
  • sesamfrö
  • 1solrosolja- till fritering

Gör så här

  1. Skölj kikärterna i kallt vatten och låt dem rinna av väl. Grovhacka lök och vitlök. Kantskär och smula brödet.

  2. Mixa kikärter, lök, vitlök och bröd i en matberedare, eventuellt i två omgångar.

  3. Tillsätt majsstärkelse, kryddor, salt och örter och kör till en ganska slät puré. Smetens konsistens kan variera lite, det beror på hur saftig löken är. Är den för lös tillsätter man lite mer  bröd.

  4. Låt smeten stå till sig ett par timmar  i kylen. Forma sedan smeten till små, ovala, platta bullar. Vänd bullarna i sesamfrön.

  5. Hetta sakta upp oljan i en gryta till 180 grader. Eller prova med en bit bröd, blir den snabbt gyllene är oljan klar att använda.

  6. Låt bullarna rinna av på dubbelt hushållspapper.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök