Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Hemgjord falafel som serveras i pitabröd med gurksås och picklad lök.
Skölj och blötlägg de gula ärtorna i en bunke med kallt vatten i 12 timmar. Häll av vattnet och låt dem rinna av. Lägg ärtorna i skålen till matberedaren med kniven monterad.
Skala och skiva lökarna till den picklade löken på mandolin i tunna skivor. Lägg i en skål. Blanda och rör om lagen tills sockret smält i en skål. Häll lagen över lökskivorna och rör om. Låt stå i 30 minuter innan servering.
Skala och hacka lök och vitlök. Skölj, dela, kärna ur och hacka chilin. Hetta upp en stekpanna med olja. Fräs lök, vitlök, chili, koriander och garam masala, tills löken är mjuk, cirka 5 minuter. Blanda ner kryddfräs, bakpulver, bikarbonat, persilja, salt och citronsaft med ärtorna. Mixa till en tjock jämn smet. Lägg över i en skål och låt stå kallt i kylen i 1 timme.
Forma och pressa samman smeten till små bollar. Lägg på en bricka med smörpapper. Sätt in brickan i kylen i 30 minuter.
Värm frityroljan i en tjockbottnad gryta till 180 grader. Fritera några bollar i taget tills de blir gyllenbruna. Ta upp dem med hålslev. Låt dem rinna av på dubbelt hushållspapper.
Gurksås: Blanda yoghurten med ingefära, citronskal och gurka till såsen. Smaka av med salt och peppar. Ställ i kylen.
Servera falafeln i varma pitabröd med sallad, skivad tomat, picklad rödlök och gurksås.
Recept från Mitt kök