Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Falafel med grillad aubergine, yoghurt, sumak och granatäppelsirap är en lyxig vegetarisk rätt. Falafeln blir härligt saftig eftersom den innehåller ägg. Granatäppelsirap och sumakkrydda hittar du lättast på den orientaliska avdelningen i vanliga livsmedelsbutiker.
Aubergine: Sätt ugnen på 225° varmluft. Skär auberginen i klyftor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Blanda dem med olja och krydda med salt. Rosta mitt i ugnen tills de fått fin färg, ca 20 min.
Yoghurt: Blanda yoghurten med salt. Ställ kallt.
Bönor: Häll av och skölj bönorna i kallt vatten. Blanda dem med citronsaft, olja och flingsalt.
Häll av och skölj kikärterna i kallt vatten. Skala och riv vitlöken. Lägg kikärter, vitlök, hampafrön, ägg, majsstärkelse, kryddor, bakpulver och salt i en matberedare. Mixa till en slät smet.
Hetta upp oljan i en kastrull till 160°. Klicka i ca 1 msk stora bollar i oljan. Fritera tills falafeln fått fin färg, 3–5 min. Ta upp och låt dem rinna av på hushållspapper.
Repa och grovhacka örterna. Bred ut yoghurten i botten på en tallrik. Toppa med aubergine, bönor, falafel, örter och granatäppelkärnor. Ringla sirap runtom, strö över sumac och servera med pitabröd.