Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Falafel med bulgur och tomatsås

Falafel är runda bollar med svagt grön färg av persilja och god smak av kikärter, vitlök och spiskummin. Kryddblandingen garam masala smaksätter falafeln, den innehåller ofta chilipeppar, koriander, spiskummin, kardemumma, kanel och kryddnejlika.

Falafel med bulgur och tomatsåsFalafel med bulgur och tomatsåsFalafel med bulgur och tomatsås
Falafel med bulgur och tomatsås Foto: Ulrika Pousette

Falafel med bulgur och tomatsås

  • 2 burkarkikärter- (á 400 g)
  • 1gul lök
  • 2vitlöksklyftor
  • 1 mskolivolja- + 1 msk + 2 msk
  • 3 dlbulgur
  • 1ägg
  • 0,5 dlmajsstärkelse (Maizena)
  • 2 tskgaram masala
  • 0,75 tsksalt- + 0,5 tsk
  • 1 dlpanko
  • 1 förpkrossade tomater med örter- (370 g)
  • 1 mskvitvinsvinäger
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Gör så här

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Stek hälften av löken mjuk i 1 msk olja. Låt svalna. Koka bulgur enligt anvisning på paketet.

  2. Spola av kikärterna i kallt vatten och låt rinna av. Lägg dem, löken, ägg, majsstärkelse, garam masala och 3/4 tsk salt i en matberedare. Mixa till en slät smet. Forma smeten till små biffar och vänd dem i panko.

  3. Fräs resten av löken och vitlöken i 1 msk olja i en kastrull. Häll över krossade tomater och tillsätt vin­äger, 1/2 tsk salt och peppar. Låt puttra utan lock i ca 10 min.

  4. Stek falafeln runt om i omgångar i 2 msk olja på medelvärme ca 2 min på varje sida. Servera med bulgur och tomatsås eller i pitabröd.

  5. 200 g räcker till 2 personer.

Vad tyckte du om receptet?