Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Falafel – gott grundrecept

Recept på falafel, små friterade kikärtsbollar från Mellanöstern. En god och populär vegetarisk rätt med både nyttiga och matiga ingredienser.

Falafel – gott grundreceptFalafel – gott grundreceptFalafel – gott grundrecept
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 500 gkikärter- torkade
  • 1 litengul lök
  • 1 krukapersilja- ca 30 g
  • 1vitlöksklyfta
  • 1 tsksalt
  • 1 tsksvartpeppar
  • 1 mskspiskummin
  • 0,5 tskbikarbonat
  • 0,5 mskbakpulver
  • 3 dlrapsolja- till fritering

Tillbehör

  • yoghurtsås
  • pitabröd
  • romansallad
  • tomatsallad
  • chilisås- stark
  • peperoni

Gör så här

  1. Lägg de torkade kikärterna i blöt i rikligt med kallt vatten. Ställ dem svalt ca 12 timmar. Låt kikärterna rinna av i ett durkslag.

    Foto: Per Ranung

  2. Mixa i en mat-beredare till en slät massa. Mixa snabbt ner finhackad lök, hackad persilja och pressad vitlök. Lägg över massan i en skål. Blanda i salt, peppar, spiskummin, bikarbonat och bakpulver. Låt vila ca 15 min.

    Foto: Per Ranung

    falafel

  3. Forma små bollar av smeten.

    Foto: Per Ranung

  4. Häll upp olja i en kastrull med höga kanter. Värm oljan till 170°. Lägg i 4–5 bollar i taget i den heta oljan och fritera dem ca 3 min, tills de får fin färg runt om. Ta upp dem med hålslev och låt rinna av på ett galler eller ett fat med hushållspapper.

    Foto: Per Ranung

    friterad-falafel

  5. Servera falafeln nyfriterad med sås, pitabröd, tomatsallad, stark chilisås och peperoni. 

    Foto: Per Ranung

Vad tyckte du om receptet?

Yoghurtsås

Blanda 3 dl turkisk mezeyoghurt, 1 dl tahini (sesampasta), 1 1/2 msk pressad citron, 1 liten pressad vitlök och 2 msk finhackad persilja. Krydda med 2 krm salt.  Låt såsen stå svalt fram till servering.

Foto: Per Ranung

Följ oss på Facebook för fler vegetariska recept: Allt om Mat Vego ❤️