När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
500 gkikärter- torkade
1 litengul lök
1 krukapersilja- ca 30 g
1vitlöksklyfta
1 tsksalt
1 tsksvartpeppar
1 mskspiskummin
0,5 tskbikarbonat
0,5 mskbakpulver
3 dlrapsolja- till fritering
Tillbehör
yoghurtsås
pitabröd
romansallad
tomatsallad
chilisås- stark
peperoni
Gör så här
Lägg de torkade kikärterna i blöt i rikligt med kallt vatten. Ställ dem svalt ca 12 timmar. Låt kikärterna rinna av i ett durkslag.
Foto: Per Ranung
Mixa i en mat-beredare till en slät massa. Mixa snabbt ner finhackad lök, hackad persilja och pressad vitlök. Lägg över massan i en skål. Blanda i salt, peppar, spiskummin, bikarbonat och bakpulver. Låt vila ca 15 min.
Foto: Per Ranung
falafel
Forma små bollar av smeten.
Foto: Per Ranung
Häll upp olja i en kastrull med höga kanter. Värm oljan till 170°. Lägg i 4–5 bollar i taget i den heta oljan och fritera dem ca 3 min, tills de får fin färg runt om. Ta upp dem med hålslev och låt rinna av på ett galler eller ett fat med hushållspapper.
Foto: Per Ranung
friterad-falafel
Servera falafeln nyfriterad med sås, pitabröd, tomatsallad, stark chilisås och peperoni.
Foto: Per Ranung
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,7 · 188 röster)
Yoghurtsås
Blanda 3 dl turkisk mezeyoghurt, 1 dl tahini (sesampasta), 1 1/2 msk pressad citron, 1 liten pressad vitlök och 2 msk finhackad persilja. Krydda med 2 krm salt. Låt såsen stå svalt fram till servering.
Foto: Per Ranung
Följ oss på Facebook för fler vegetariska recept: Allt om Mat Vego ❤️