Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Falafel bowl med hummus

Falafel har ätits länge i Mellanöstern och passar bra att servera med olika kalla såser. Vill man ha lite syra i hummusen så kan man tillsätta några droppar pressad citron.

Falafel bowl med hummusFalafel bowl med hummusFalafel bowl med hummus
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Hummus

  • 3 dlkikärter- kokta, spar några till garnering
  • 1 msktahini (sesampasta)
  • 2vitlöksklyftor
  • 0,51 dlolivolja
  • salt
  • 1 mskolivolja- till servering
  • svartpeppar- malen

Vitlökssås

  • 2 dlyoghurt- grekisk eller turkisk
  • 2vitlöksklyftor- finhackade
  • 1 mskmynta- hackad
  • 0,5 tskhonung- flytande

Falafelbowls

  • 1romansalladshuvud- eller 2 gemsalladshuvuden
  • 450 gfalafel
  • olja- till stekning
  • 2tomater
  • 0,5rödlök
  • 200 gajvar relish- eller tomatsås
  • 12peperoni
  • 1 dlsvarta oliver
  • mynta

Tillbehör

  • surdegsbröd- eller pitabröd
  • olivolja

Gör så här

  1. Hummus: Mixa kikärterna med tahinin och vitlöken, droppa i olja och mixa under tiden. Smaka av med salt. Lägg upp hummus i en skål, lägg på lite kikärter och droppa över oljan. Strö över malen svartpeppar.

  2. Vitlökssås: Blanda ihop alla ingredienserna.

  3. Servering: Lägg sallad i botten på portionsskålar. Stek falafeln i olja gyllenbrun runtom. Skiva tomaterna och strimla löken fint. Lägg upp allt i portionsskålarna. Lägg på ajvar, peperoni, oliver och mynta.

  4. Servera med hummus, vitlökssås och bröd med olivolja.

Vad tyckte du om receptet?