Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Extra fin butterkaka

Recept på butterkaka. Gör de fina bullarna till butterkakan enligt beskrivningen i receptet eller baka ut degen på vanligt klassiskt sätt: kavla ut rektangulär kaka, bred på fyllningen, rulla ihop och skär i 6 bitar. Servera gärna med en klick sylt eller marmelad.

Extra fin butterkakaExtra fin butterkakaExtra fin butterkaka
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 0,5 satsvetedeg- se separat grundrecept i länk
  • mjöl- till utbakningen

Fyllning

  • 6 msksmör- rumsvarmt, ca
  • 3 mskströsocker
  • kanel- malen, finstött kardemumma

Garnering

  • florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Ta upp degen på lättmjölat bakbord. Dela degen i tre lika stora bitar och forma till bullar. Låt jäsa under bakduk 20 minuter.

  3. Jobba med en degbulle i taget. Kavla ut bullen på lättmjölat bakbord, till en avlång tunn kaka, ca 50 cm x 15 cm. Bred 1/3 del av smöret i ett tunt lager över kakan. Strö över 1/3 del av sockret. Sikta över kanel och kardemumma. Rulla ihop kakan från kortsidan som en rulltårta. Dela sedan rullen längs med i två avlånga bitar, med en vass kniv. Forma varje bit till en bulle, med snittsidan upp, och lägg i en kakform, ca 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk cirka 20 minuter. Gör på samma sätt med resten av degen och lägg bullarna i formen.

  4. Grädda kakorna en i taget: sätt formen i mitten av ugnen och grädda ca 20 minuter eller tills den är genomgräddad.

  5. Ta ut kakan ur formen och låt kallna på ett galler. Garnera med siktat florsocker.

Vad tyckte du om receptet?

Här hittar du recept på:

Recept från Mitt kök